СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ЕК преведе на България 60 млн. лв. по ОП „Околна среда 2014-2020“
 Facebook

ЕК преведе на България 60 млн. лв. по ОП „Околна среда 2014-2020“14.07.2015 / 16:54 - citybuild.bg

С тях ще започне изпълнението на новата оперативна програма.

 

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на дискусия от кампанията „Деветте пътя към еврофондовете". Форумът бе организиран от вестниците „Труд" и „24 часа" в партньорство с КРИБ  и МОСВ.

 

Василева посочи, че инвестициите в околна среда са стратегически важни не само за природата, но и за подобряване на живота на хората, за общините и бизнеса. „Това не са толкова видими инвестиции, но са от огромно значение", каза министърът. През миналия програмен период 2007-2013 г. на оперативната програма са създадени 7000 работни места, изградени са 35 пречиствателни станции, 7 регионални системи за отпадъци, 2070 км инфраструктура за ВиК мрежи.

 

От размразяването на средствата през ноември 2014 г. досега към бенефициентите са разплатени над 1 млрд. лв., а темпото на плащания е възстановено, каза още Василева. Тя представи и приоритетните оси по ОП „Околна среда"(виж презентацията). За сектор „Води" са предвидени 2,339 млрд. лв., което е 70% от средствата от екопрограмата. За сектор „Отпадъци" средствата са 562 млн. лв. За биоразнообразието ресурсът е 198 млн. лв. Превенцията и управлението на риска от наводнения и свлачища ще се финансират със 153 млн. лв., а в подобряване на качеството на атмосферния въздух ще бъдат вложени 115 млн. лв.

 

Във форума участваха още премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, кметове, представители на строителни фирми и ВиК оператори.    

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната