СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Придвижват проекта за обновяване на историческата част на Борисова градина
 Facebook

Придвижват проекта за обновяване на историческата част на Борисова градина17.10.2020 / 09:40 - CityBuild.bg

Предложението беше представено за първи път през януари.

 

Столичната община ще кандидатства пред ОПРР с проект за възстановителни дейности в историческата част на Борисова градина - между  бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бул. „Цариградско шосе", къпалнята „Мария Луиза" и стадион „Българска армия". Дейностите са съобразени със статута на парка като резерват и се съгласуват с НИНКН.

 

 

Идейният проект на ланд. арх. Росен Гурков включва нова ВиК мрежа и отводнителна система и ремонт на алейната мрежа (40 000 кв. м). Ще бъдат обновени и допълнени осветлението, пейките и видеонаблюдението. Ще бъдат възстановени знакови места като Езерото с лилиите (вкючително фонтанът в него и пространството около него).

 

 

 

Обновяване ще има и на Алпинеума, както и в зоната около Патешкото езеро.

 

 

Проектът предвижда ремонт на тоалетната между читалнята на открито и Маймунарника, както и запазване на растителността, нейната поддръжка и обновяване, както и изграждане на зелен пояс с над 25 000 храста и над 60 дървета, който да изолира парка от бул. „Цариградско шосе".

 

 

На по-късен етап с финансиране от общината е предвидено и възстановяване на художествена украса в автентичен вид по архивни снимки на чешмата с мечката и пингвините, чешмата с маймунката, фигурата на къпещото се момиче, пластиката на Орфей при лятната естрада, скулптурната украса жерави на островчето в езерото с патиците, чучурите с форма на лъвски глави при водната площ на Братската могила и козлето при детската площадка. Засега ще бъдат ремонтирани чешмите в зоната.

 

 

До дни ще бъде подадена документацията на проекта и се очаква догодина да започнат възстановителни и ремонтни дейности. Предстои и обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител за инженеринг. Индикативната стойност на проектното предложение възлиза на 10 330 000 лева,  от които 9 000 000 е безвъзмездната финансова помощ. Възстановяването ще бъде извършвано на етапи, така че максимално да се осигури достъп в парка и да се запази удобството за посетителите по време на строителните дейности.

 

Проектът беше предложен през януари, но по него имаше зебележки заради необходимост от количествено-стойностна сметка на проекта, допълнителна информация за етапността на изпълнение, графична част и други.

 

Припомняме, че през 2016 г. имаше ремонт в същата част на парка. Той беше по проект на ланд. арх. Георги Георгиев-Геш и обхващаше общо 20 декара алеи. Те бяха асфалтирани, а в краищата им бяха поставени паважни ивици. Тогава беше обновена и голямата детска площадка със Слончето. Миналата година пък беше обновен Розариумът - засадени бяха 2 000 рози и беше възстановен фонтанът. Припомняме и че все още се изготвя Подробен устройствен план на Борисовата градина.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София