СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Приеха бюджета на София от 1,729 млрд. лв.
 Facebook

Приеха бюджета на София от 1,729 млрд. лв.06.02.2020 / 16:38 - CityBuild.bg

Една от основните спорни теми бяха средствата за кварталите.

 

София ще разполага с 1 729 300 000 лв. бюджет за тази година, реши Столичният общински съвет след 6 часа дебати. Бюджетът нарасна с още 7 млн. лв. след обсъжданията му в комисиите преди това. Предложението днес бе подкрепено от 32 общински съветници (от коалицията ГЕРБ-СДС и групата на ВМРО и „Атака"). 

 

 

Против този бюджет бяха 26 общински съветници. От БСП обявиха, че няма да подкрепят финансовата рамка, защото показвала липса на желание и амбиция за справяне с проблемите на града. От “Демократична България” и независимият общински съветник Борис Бонев също заявиха, че бюджетът не е достатъчно амбициозен и отправиха конкретни критики. Спорове предизвикаха парите за кварталите - неподкрепилите бюджета се обединиха около това, че районите са ощетени и парите не се разпределят правилно.

 

Кметът на Слатина заяви, че Бюджетът на СО ощетява жителите на Слатина. Той беше възмутен, че не е взето предвид нито едно от неговите 41 предложения - подадени в срок и с проектна готовност. Според него никой не е отговорил защо те не са включени в бюджета на столицата. Кметът е организирал и обществено обсъждане в района, но никой от управлението на Столична община не е уважил събитието.

 

Подобно беше изказването и на кмета на Лозенец. Той заяви, че проблемът е в свръхцентрализацията на бюджета и заяви, че за района няма пари за културни прояви, както и за инфраструктура в новостроящите се квартали. Къде са парите за дигитализация на района - работим с архаичен софтуер, заяви той и също отбеляза, че организираното от него обществено обсъждане също не е било уважено от ръководството на общината.

 

Имаше реплики и от страна на кмета на Красно село, както и протест пред общината от граждани на Панчарево и Кокаляне. Протестът беше подкрепен и от жители и граждански сдружения от други квартали на София, които се сблъскват със сходни проблеми. Някои от тях споделиха мнение, че размерът на средствата, които се отпускат за районните кметства, се определя несправедливо спрямо партийната принадлежност на кмета. Жители от Връбница използваха случая да изразят негодуванието си отново срещу ниските цени за отчуждаване на имотите им за разширяването на Ломско шосе.

 

Още подробности - тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано