СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Приеха бюджета на Столична община за 2016 година
 Facebook

Приеха бюджета на Столична община за 2016 година28.01.2016 / 15:31 - citybuild.bg

Приоритетите са транспорт, инфраструктура, екология, образование и сигурност.

 

Столичният общински съвет отхвърли предложения от групата на БСП доклад за изменения в приходната и разходната част на проекта за Сборен бюджет на Столична община за 2016 г., както и този, внесен от общинските съветници от Коалиция "Сердика" Войслав Тодоров и Тодор Цанев.

 

След продължили над три часа изказвания на общинските съветници, общинският съветник от групата на ГЕРБ и председател на постоянната комисия по финанси и бюджет към СОС Орлин Алексиев направи предложение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на доклада за съставяне и приемане на Сборен бюджет на Столичната община за 2016 г., което бе прието със 33 гласа "за". С 47 гласа "за", 10 "против" и двама въздържали се Столичният общински съвет прие бюджета в размер на 1, 266 млрд. лв.

 

 

За капиталова програма са предвидени 421 милиона лева, от които по оперативни програми осигурените средства са 195 милиона. Заложените собствени приходи са в размер на близо 590 милиона лева, със седем милиона повече от миналата година. 

 

"С бюджета за тази година започваме изграждането на третата линия на метрото, продължаваме ремонта на основни улици и булеварди, изграждане на велоалеи и нови бус-ленти и отделяме над 36 млн. лв. за ремонт и поддръжка на квартални улици. Продължаваме със закупуването на 110 нови автобуса и 5 трамвая и подготвяме цялостна програма за модернизация на градския транспорт в следващите години. Увеличаваме парите за почистване, миене на улиците и поддържане на междублоковите пространства. Смятам, че това е бюджет, който ще ни позволи да продължим активната работа, да променяме условията, в които живеем всички ние и да се опитаме да привличаме повече инвеститори и повече туристи", заяви кметът Йорданка Фандъкова.

 

"Заложили сме над 13 млн. лв. за строителството и ремонтите на детски градини, с готови проекти за 9 детски градини и 5 училища. Продължаваме и с подмяната на отоплителните инсталации на детските градини и училищата, което спестява и вредни емисии, и средства. 15 млн. лв. са предвидени за въвеждане на цялостни мерки за енергийна ефективност в още 24 училища и детски градини. 2,2 млн. лв. са средствата за нова спортна инфраструктура и подпомагане на детско-юношеския спорт, за което започваме специална програма", каза още кметът. 

 

Инвестиционната програма за 2016 г. е 421 млн. лв., от които 195 млн. лв. са от оперативните програми на Европейската комисия. 

 

Всички подробности - тук.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано