СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Приключва творческият и социален проект „Про-Банкя”
 Facebook

Приключва творческият и социален проект „Про-Банкя”10.09.2019 / 13:28 - CityBuild.bg

Той е финансиран от Програма „Европа“ на Столична община и подкрепен от района.

 

Днес отчетоха приключването на проекта „Про-Банкя”, по който бяха проведени творчески конкурси с награди, социологическо проучване сред гражданите за локалната идентичност на младежите и за оценката на настоящетто и бъдещето на града, заснет бе и филмът „Банкя: мечти и спомени”, който беше излъчен по време на последната киновечер от инициативата „Лятно кино в Банкя 2019“. Резултатите от социологическото проучване ще бъдат обявени на 12 септември от 18:00 часа в Туристическият информационен център.

 

 

Проектът „Про-Банкя: усещането за принадлежност, или за локалната идентичност на тийнейджърите в град Банкя“ е част от дейностите за отбелязване 50-та годишнина на града. Проектът се реализира от Сдружение „Форум за европейско бъдеще“, 78 СУ „Христо Смирненски“ и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“. Ръководител е проф. Лазар Копринаров.

 

 

"Искаме да разбудим интереса на децата и младите хора към Банкя. Ежедневното пребиваване във виртуалната и глобална среда на интернет, както и преобладаващото използване на абстрактното мислене, произвеждано от учебниците и ученето, прави младите хора не особено чувствителни към проблемите и спецификата на местната общност", казва проф. Копринаров. "Нашият проект е тъкмо с такава цел – да отвори очите на децата за онова в Банкя, което да ги накара да бъдат патриоти на Банкя".

 

 

През февруари бяха обявени три конкурса – за фотография на тема „Банкя, моята Банкя“, за рисунка „Банкя в моите мечти“ и за видеоклип - „Разкажи Банкя“. Организиран беше и обучителен курс по фотография. "Искахме по този начин младите хора да придобият нови културни умения, в това число да бъде изострен погледът им за красивото и грозното в обитавания от тях град. В края на май открихме изложба с творбите на участниците в конкурсите. На 1 юни връчихме наградите – велосипед, фотоапарат, материали за рисуване и т.н. Най-активни бяха младите художници", казва още професорът.

 

 

Филмът „Банкя – мечти и спомени“ е като пъстра палитра за миналото, настоящето и бъдещето на града. Убеден съм, че тази лента ще е ценна част от визуалния архив на Банкя, смята проф. Копринаров.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

 
още от София

още от Новини