СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
За пръв път у нас ГИС се прилага при управлението на индустриална зона
 Facebook

За пръв път у нас ГИС се прилага при управлението на индустриална зона11.03.2019 / 14:23 - CityBuild.bg

НКИЗ реализира решението в Икономическа зона София - Божурище.

 

Географските информационни системи намират приложение в редица сектори на икономиката - като се започне от транспортната индустрия и градоустройственото планиране, премине се през телекомите и компаниите за мрежови услуги и се стигне до решенията за опазване на околната среда и за предотвратяване на инциденти. Широкото използване на ГИС се дължи на способността на тези компютърни системи да събират, анализират, съхраняват и представят голям обем от пространствени и географски данни. А това впоследствие улеснява значително процеса на взимане на решения.

 

Поради тези причини от предимствата на ГИС решава да се възползва и „Националната компания индустриални зони" (НКИЗ). Дружеството към Министерството на икономиката проектира, развива и управлява индустриални, икономически и свободни зони в цялата страна, като действащи в момента са зоните в София, Бургас, Видин, Русе, Свиленград и Варна. Засега географската информационна система е реализирана единствено в Икономическата зона София - Божурище. От една страна, софтуерът подпомага дейността на компанията, а от друга страна, улеснява значително привличането на потенциални инвеститори.

 

„Огромна част от информацията, с която ежедневно работим, съдържа пространствен компонент. В този смисъл Географските информационни системи са ефективен ИТ инструмент за обясняване и анализиране на събития, стратегическо планиране, за вземане на информирани бизнес решения. Преценихме, че технологията ще повиши ефективността на работните процеси, ще редуцира дублиращи се дейности и ще подобри комуникацията", казва Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Националната компания индустриални зони".

 

 
още от Новини

още от София