СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проблемите с паркирането и гаражите обсъдиха на кръгла маса
 Facebook

Проблемите с паркирането и гаражите обсъдиха на кръгла маса19.10.2018 / 16:50 - CityBuild.bg

Търсеха се решения, свързани със собствеността и усъвършенстване на нормативната база.

 

Проблемите с паркирането и гаражите в градовете бяха обсъдени вчера на кръгла маса в Централния дом на архитекта от архитекти, кметове и представители на бизнеса.

 

 

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че сме на едно от първите места в Европа по брой на автомобили на глава от населението. "Работи се по намаляване на достъпа на автомобили в центъра. Намаляване пропускливостта на определени улици също е наша задача, но успоредно с това трябва да работим и за другите мерки за развиване на градския транспорт и подобряване на пешеходната достъпност."

 

„Има решение на проблема с паркирането, но трябва да има и стимулиращи мерки, а не само ограничителни. Всички участници трябва да имат интерес, за да се реши въпросът“. Това заяви преди дискусията в предаването „Хоризонт до обед“ арх. Георги Бакалов – председател на Съюза на архитектите в България.

 

„Имаме нормативна уредба, но няма правила, които да могат да регламентират прилагането на тези закони в реалните условия. За да се направи един правилник в закон за неговото прилагане, трябва да се постави ясно генезисът на проблема. Трябва да се направят правилата така, че законът да работи. За да се реши въпросът за паркирането и гарирането, има няколко важни неща. Едното е всички, от които зависи този процес, да се съберат на дискусия и да маркираме възможностите“, каза арх. Бакалов. Той е категоричен, че има възможности да се промени картината с паркирането: „В централните градски части подземното гариране трябва да се реши на принципа на етажни подземни и надземни гаражи, където има възможност. След това трябва да се направят ограничителни мерки“.

 

 
още от Новини