СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Джи Пи Груп": Проблемът с "Графа" е в проекта, а не в изпълнението
 Facebook

"Джи Пи Груп": Проблемът с "Графа" е в проекта, а не в изпълнението11.06.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Фандъкова заяви, че не приема оправдания и прехвърляне на отговорност.

 

След като вчера кметът Йорданка Фандъкова наложи глоба от 279 000 лв., днес отговор дойде от фирмата-изпълнител на проекта. Според "Джи Пи Груп" проблемите са заради недостатъци на проекта, а не заради изпълнението им. "Като изпълнител сме част от един процес, който включва проектиране и избор на материал. В качеството си на изпълнител сме длъжни да изпълним зададения ни проект и го направихме", обясни пред bTV Георги Гигов, продуктов мениджър на компанията. По думите му, след като бъдат направени проверки, ще се види откъде реално идва проблемът. От фирмата заявиха, че не приемат наложената санкция и ще защитават правата си по всички законни начини.

 

 

Даниел Евлогиев от дирекция "Транспортна инфраструктура" към Столична Община пък беше категоричен, че не приема оправданията на строителя относно това, че няма никаква вина за изпълнението. "Назначена е проверка на всички проектни решения, които са взети. Ако са допуснати грешки, проектантите ще си понесат пълните последствия, а именно - глоби", изтъкна той. Глобите за фирмата-изпълнител до момента са около половин милион лева.

 

Наложените до момента санкции от Столична община за ремонта на Зона 2 са:

 

Общо 448 580 лева за изпълнителя „Джи Пи Груп": 57 000 лева за повреда на 5 дървета, 109 580 лева за проблеми на 5% от 15 000 кв. м настилки, касаещи различна големи на фугите и изкривяване на диагонали, 3 000 лева за непочистен обект при издаване на Акт 15, и 279 000 лева за дефекти в участъка на релсовия път.

 

86 200 лева без ДДС са санкциите за строителния надзор - консорциум „Проджект надзор София-Център".

 

35 000 лева е санкцията за проектантската фирма, упражняваща и авторски надзор на обекта - „А.Д.А".

 

Общо санкциите за ремонта на Зона 2 са 569 780 лева.

 

Столичният градоначалник заяви за БНТ, че всеки има право да се защитава, но тя лично вече не приема оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Според нея санкциите са единственият начин, по който може да се накарат всички експерти, специалисти и изпълнители да си свършат работата.

 

Акт 15 за Етап 2 беше издаден на 21 май: ул. „Солунска" (в участъка от ул. „Граф Игнатиев" до бул. „Витоша"), ул. „Граф Игнатиев" (в участъка от ул. „Алабин" до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви") и прилежащите й площади, ул. „Цар Иван Шишман" (между ул. „Граф Игнатиев" и ул. „Ген. Паренсов"), и градина около храм „Св. Седмочисленици".


Стойността на извършените до момента СМР и сертифицирани за плащане от страна на Строителния надзор за Зона 2 са: за изграждане на новия релсов път - 5 589 894 лв. без ДДС, а за основен ремонт и възстановяване на етап 2 от Зона 2 - 14 523 522 лв. без ДДС.


Етапи З и 4 от Зона 2 - ул. "6-ти септември" и ул. "Шишман", бяха спрени с акт 10 заради искане от „Топлофикация София" да смени магистрален топлопровод по двете улици. При стартирането на проекта за Зона 2 дружеството не е заявило намерение да подменя топлопроводи в участъците, но при аварийни ремонти МИНАЛАТА ГОДИНА е установила влошено експлоатационно състояние на мрежата. В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ГОДИНА дружеството е започнало процедури по избор на изпълнител, които все още не са приключили.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано