СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Продължава изграждането на новия културен център в ТК „Акве Калиде“
 Facebook

Продължава изграждането на новия културен център в ТК „Акве Калиде“27.09.2021 / 16:24 - CityBuild.bg

Той ще отвежда посетителите към античните векове, времето на Римската империя и начина на живот на нейните граждани.

 

 

Новият Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде" е в напреднала фаза на изграждане. Сградата вече е завършена, покривната конструкция също е изпълнена. Положена е топлоизолация и декоративна мазилка по фасадите. Монтирана е дограма, завършени са вътрешните преградни стени в помещенията и окачените тавани, изградена е ВиК и електрическа инсталация. За помещенията е осигурено отопление, вентилация и климатизация. 

 

 

Центърът ще се състои от две функционални части. В едната ще е разположена музейна експозиция, която ще съдържа артефакти, открити при разкопки на древното светилище. Заедно с тях ще бъдат показвани експонати от фонда на Регионалния исторически музей и гостуващи исторически колекции.

 

 

Демонстрационната част на комплекса ще показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. В различните ѝ части ще са представени съблекалнята, стая за масажи, басейн с топла минерална вода. Зоната на банята е директно свързана със семеен кът с детски басейн, както и към парна баня, сауна и душове. 

 

 

 

Новият културен и демонстрационен център се изгражда по проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация." Той се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020г.", Фонд за устойчиви градове, Община Бургас.

 

 
още от Новини

още от Страната