СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КАБ продължава работа по Концепция за нов кодекс на мястото на ЗУТ
 Facebook

КАБ продължава работа по Концепция за нов кодекс на мястото на ЗУТ03.12.2018 / 10:30 - CityBuild.bg

Това беше потвърдено на първото в историята на Камарата на архитектите Общо събрание, излъчено директно онлайн.

 

 

ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ПРОФЕСИЯТА

 

Общото събрание на КАБ в петък и събота в Боровец потвърди, че ЗУТ е изчерпан като закон и има грешни принципи, които не подлежат на частични поправки. КАБ продължава работата по формулирането на Концепция за нов кодекс на негово място, който да е в синхрон с добрите европейски и световни практики. Ще се търси активно сътрудничество с МРРБ, КИИП и КСБ за превръщането на тази концепция в нормативен документ - задание, по който да се разработи новия Кодекс за устройствено планиране и строителство.

 

Общото събрание на КАБ потвърди, че ЗКАИИП има нужда от осъвременяване. Към момента той съдържа правила само за устройството на Камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, но няма конкретни изисквания към начина на практикуване на професията. Както има Закон за адвокатурата (а не за адвокатските колегии), така би трябвало и ЗКАИИП да се раздели на Закон за архитектурата и Закон за инженерството в инвестиционното проектиране с конкретните специфики на тези професии и камарите, които ги регулират.

 

Общото събрание на КАБ потвърди още, че ЗУТ и Наредбите към него имат спешна нужда от временни ремонти, докато бъде изготвен новият Кодекс на тяхно място. Тези поправки вклюват ясни дефиниции на отстояния, застроителни линии, застроени площи и много други проблеми, вкл. и графични приложения към тях.

 

ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ

 

През 2019г. освен личен профил на сайта на КАБ, членовете ще имат и профил на проектантското си бюро. В двата профила членовете на КАБ ще могат да добавят снимки и информация за контакти. В профила на ПБ ще могат да добавят изпълнени проекти с точен адрес, като проектите ще се визуализират на интерактивна Гугъл карта. С натрупването на базата данни клиенти ще могат да виждат какво е проектирал даден член и да влязат в контакт с него.

 

Ще се работи усилено за подобряване на комуникацията с членовете на КАБ и включването им в общата работа. В сайта вече е наличен модул с вътрешен форум на КАБ, модул за дискусии на целевите работни групи, достъпен за техните членове, модул за неприсъствени гласувания и дискусии на Управителния съвет. Работи се по модул за директно гласуване и анкети към всички членове. За важни въпроси и събития членовете ще бъдат известявани не само по мейл, а и по Viber и SMS. Всеки може да се включи в дейността на работните групи, като обсъжданията ще са предимно онлайн през профила на членовете на КАБ в сайта.

 

ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА

 

17-о Общо събрание прие: отчети за изминалия период за дейността на Управителния съвет, Контролния съвет и Комисията по дисциплинарно производство; отчета на бюджет, годишния финансов отчет и доклада на одитора за 2017-та година; план-програмите по целевите ресори "Нормативи", "Практика" и "Квалификация"; бюджет 2019г. година с правилата за разпределение на средствата по фондове; рекорден бюджет от 250 700 лв. за целева дейност за решаване на поставените задачи.

 

Всички решения и дебати от Общото събрание ще може да видите от протокола, стенограмата и видеозаписа, които ще бъдат публикувани на сайта на КАБ в раздел https://kab.bg/os-2018/.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано