СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Продължават проучванията на Тракийския център край село Васил Левски
 Facebook

Продължават проучванията на Тракийския център край село Васил Левски29.09.2020 / 16:29 - CityBuild.bg

Целта е превръщане на района в атрактивна туристическа дестинация.

 

 

Главната цел за настоящата година е обследване на сградата, открита през 2008 година. Това е храмова постройка, разрушена в миналото. Трябва да бъде направена реконструкция, за да се разбере как е изглеждала, т.е. да се извърши архитектурна обработка.

 

Догодина ще има възможност да се кандидатства за финансиране за реставрация и консервация на обекта и съответно – да започнат по-мащабни разкопки. В бъдеще монументалната сграда с размери 10 на 15 метра и с керемиден покрив ще може да бъде възстановена изцяло и да стане основна атракция в селищния център.

 

До края на годината екипът ще бъде готов с графичната реконструкция на сградата. Същевременно тече процедура по определяне границите на целия обект, след приключване на която той ще получи статут на паметник на културата от национално значение. Така Община Карлово ще има възможност да кандидатства за финансиране по европейски програми.

 

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов съобщи, че догодина ще предложи на Общинския съвет да гласува сума от около 50 000 лева за продължаване на проучванията. „Само със средства от нашия бюджет няма да успеем да направим инфраструктурата /достъп до обекта/, консервацията, обособяването на посетителски центрове. Основната ни цел през следващата година ще е да кандидатстваме за финансиране по европейските програми.“, допълни кметът.

 

Тракийският селищен център VI-V в.пр.Хр. е открит в началото на 90-те години от доц. д-р Костадин Кисьов. Проучвания започват през 2005 година. През миналата, благодарение на отпуснати от общината средства, бяха извършени теренни и геофизични проучвания.

 

 
още от Новини

още от Страната