СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проект за благоустрояване на ж.к. "Васил Левски" беше представен в Ботевград
 Facebook

Проект за благоустрояване на ж.к. "Васил Левски" беше представен в Ботевград29.11.2018 / 14:23 - CityBuild.bg

Идеята за ИЗТОКА. КВАРТАЛЪТ ПАРК се появи след среща-допитване с граждани през 2017г.

 

ИЗТОКА. КВАРТАЛЪТ ПАРК е дългосрочен проект за трансформация, като миналата година е извършено предпроектно проучване от екип от архитекти, ландшафтни архитекти, еколози и инженери, ръководен от арх. Мариела Андреевска. На 9 юни 2017г. предпроектното проучване е представено пред жителите на комплекса, а през юли тази година приключва работата по прединвестиционното и обемно-пространствено проучване.

 

В този период са извършени още проучвания на собствеността на имотите в квартала, геодезическо заснемане на територията, обследване на растителността, изследване за съществуващата техническа инфраструктура – подземна и надземна, установяване на трасета, съоръжения и създаване на карти за тях. Извършени са работи по планиране за територията. Разработени са инвестиционни проекти за фрагменти - повтаряеми за територията.

 

 

Изготвянето на идейното предложение е било съпроводено и с дълъг комуникационен процес с експлоатационните дружества и съгласуване с техните инвестиционни планове за квартала, така че те да се реализират паралелно с отделните етапи от проекта. Не е подминат и друг съществен проблем - подпочвените води. За да се реши, се предвижда изграждане на дренажна система.

 

 

Предложения в концепцията:

 

Ключовата характеристика е планирането на два високодървесни пояса - източен и западен, които да обгръщат Новия Изток и да повишават комфорта на жилищата и обществените средища. Планира се общ обществен център в средата на двата квартала - Новият изток и Старият изток. Предвидени са равномерно разположени три спортни зони: за фитнес, тенис на маса, мини-футбол, тенис на корт, баскет и волейбол. За новата визия на квартала са предвидени и зони за социализация, като за всяка се предвижда по един екран, който да се ползва за прожектиране на филми, гледане мачове или за други функции.

 

Предвижда се кварталът да има всички необходими площадки за отпадъци, паркинг места и спирки до градския транспорт. Друга важна основна цел е да се изнесе максимално натовареният трафик с ТИР-овете. Това ще се постигне чрез доизграждане на обиколното за квартала от юг и изток трасе. Целта е във вътрешнокварталното пространство да се движат единствено автомобилите на хората, живущи в квартала, велосипедите и пешеходците.

 

Създават се и условия за повишено ползване на удобен обществен транспорт. В идейния проект се анулира изцяло автомобилният поток от Стария Изток към Новия Изток, като това ще бъде постигнато чрез ново функционално решение и ново структуриране на профила за улица „д-р Адриан Атанасов“. Улицата в участъка между Стар и Нов Изток се превръща в пешеходна връзка и подход към училището.

 

Зоните около всеки блок включват детска площадка, кът за отдих, пунктове за отпадъци. Предвижда се пунктовете да бъдат заградени със стени, а броят на контейнерите да бъде увеличен. Друг вариант, който в момента се проучва, е подземно събиране на отпадъците.

 

 

На 27 ноември се състоя обществено обсъждане на идейния проект, като най-дискутираното решение е било за изнесените в периферните части на квартала паркоместа, съобщи balkanec.bg. В следващите няколко седмици заинтересованите лица имат възможност да направят предложения по проекта, които трябва да внесат в писмен вид в общината. В началото на следващата година ще се пристъпи към реалното проектиране на масово одобрения идеен проект за облагородяване на Новия Изток. За проекта ще се търси и външно финансиране.

 

Подробна информация за него може да прочетете тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано