СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев" в София
 Facebook

Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев" в София07.11.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Разработката на „А-проект Архитекти" спечели наградата в категория "Бизнес хотели" в Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019.

 

„В този проект всичко е под земята, разкрива се археология, а средата е групов паметник на културата. Преди 6 години съседите бяха против, сега вече са с нас и очакваме да видим реализиран този малък, но сложен проект", казаха от „А-проект Архитекти" (арх. Александър Димов и арх. Зорница Нинова)  по време на церемонията по награждаването.

 

Проектът за градски бизнес хотел се намира на бул. "Христо Ботев" в София. Сградата предлага ресторант на две нива с градина, 7 двойни стаи и 9 апартамента и двуетажно подземно паркиране. Достъпът до сградата се осъществява от изток откъм бул. "Христо Ботев". Централно разположен, идентично на съседната сграда, е входът за пешеходен достъп, който обслужва партерното ниво и етажите. Вдясно е входът за автомобили.

 

 

Хотелът е пететажна сграда в сключено застрояване с две сгради, които са паметници на културата. Същевременно силуетът по булеварда е групов паметник, защитен от Закона за културно наследство. Този статут предполага внимателно изследване и проектиране на новото застрояване в имота. Всеки етап от проекта е съгласуван и одобрен от Министерство на Културата.

 

 

Фасадата на сградата умишлено не следва традиционната архитектура на стара София, а интерпретира идеи и въздействия със съвременни архитектурни похвати.

 

 

Зигзагообразните вертикали се редуват в плътна и остъклена фасада. При движение по улицата и промяна на зрителния ъгъл към сградата, структурата въздейства по различен начин във всеки един момент, без да се натрапва.

 

 

Изцяло остъкленият обем преминава в плътна текстура, което служи за динамичен фон на архитектурните паметници в съседство.

 

 

На приземно ниво е разположен ресторант с малка градина във вътрешния двор, който ще обслужва гостите на хотела.

 

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от АРТ