СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проект за мечкарник в Айтос чака одобрение
 Facebook

Проект за мечкарник в Айтос чака одобрение10.05.2018 / 10:24 - CityBuild.bg

Целта е преместване на местообитанието на мечките в по-просторна зона.

 

"Тропическа гора" с аквариум - езеро за риби, терариум и аудио-визуални ефекти, а в центъра - сграда с форма на ротонда с озеленен покрив. Така ще изглежда новата клетка за мечки в Зоопарка в Айтос, ако бъде одобрен проекта, с който общината кандидатства за финансиране по Втората покана на Програма ИНТЕРРЕГ по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020.

 

 

 

 

Дирекция по горите и водите в Одрин е новият партньор, с който Айтос кандидатства по Втората покана на Програмата за ТГС за финансиране на първия етап на общински проект „РЕКОНСТРУКЦИЯ, ОБНОВЯВАНЕ И РАЗШИРЯВАНЕ НА ЗООПАРКА В АЙТОС".

 

Според описанието в частта "Архитектура", голямата цел е преместване на местообитанието на мечките в по-просторна зона. Това ще се случи чрез цялостно моделиране на терена, изграждане на подпорни зидове и декоративни мостове, с които да се осигури безпрепятствено наблюдение на животните в естествената им среда. В "мечкарника" е проектирано помещение за презимуване на мечките, помещение и коридор за изолацията им. Ще бъде изграден Образователен център, амфитеатрално разположен, с панорамни стъкла към водна площ и основното пространство за местообитание на мечките.

 

Зоната, която ще обитават мечките, ще е разделена на три части - всяка от тях ще има естествен водоем. В зоната са предвидени декоративни алпинеуми - скални масиви, сухи дървета и други декоративни елементи. В околовръст ще е проектиран ивичен фундамент, върху който се монтира метална конструкция, над която има предвидено покривно остъкляване.

 

Предпазните огради ще са от метални решетки - пана с височина 4-5 м., завършващи с кльон, на чийто връх, през 20 см, ще има три реда електропастири.

 

Предназначението на съществуващата клетка за мечки ще бъде сменено и ще се наложи демонтирането на сегашните метални конструкции.

 

Проектът на Община Айтос за Зоопарка ще се реализира поетапно. Останалите два етапа, за които ще се търси финансиране, включват изграждането на местообитание за копитни животни, разширяване на затвореното и отвореното пространство за маймуните, изграждането на декоративни озеленени кътове и водни площи, предназначени за обитаване на водоплаващи птици. Предвидени са санитарно-битови помещения, тоалетни за посетители, ветеринарен кабинет с амбулатория, кухня и склад за хранителни продукти за животните и др.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно