СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проект за съвременни училищни тоалетни спечели в инициативата „София избира“
 Facebook

Проект за съвременни училищни тоалетни спечели в инициативата „София избира“09.12.2020 / 12:40 - CityBuild.bg

Ще бъде създаден екип по реализацията.

 

 

Проект "София избира Децата" - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни" е идея на архитект Ивелина Иванова и урбаниста Деница Шилигарска с предложен бюджет 1 500 000 лв. - колкото е и бюджетът на програмата. Предложението събра 5 640 гласа от гласували 23 452 хиляди души, които избираха между 39 проекта. Според зам.-кмета по образование и култура Тодор Чобанов над 40% от училищните тоалетни (без новото строителство) са подновени, но все още има и такива, които са с „клекала". По думите му този проект ще позволи много голям брой училищни тоалетни да бъдат реновирани. Предстои идеята да бъде предложена за финансиране от Столична община.

 

Идеята е насочена към състоянието на училищните тоалетни за ученици от предучилищна група до 7-ми клас. При проучване на настроенията към училищните тоалетни резултатите са стряскащи - 70% от учениците отказват да използват въпросните помещения, а въздържането води до редица здравословни и психологически проблеми у подрастващите.

 

Деница Шилигарска и Ивелина Иванова са с образование градоустройство и дълги години са живяли в Париж, Лондон и САЩ. Връщайки се обратно на родна земя, а и вече майки, сблъсъкът с реалността ги мотивира да се заемат с кауза със социална насока, но и свързано с градска намеса.

 

Снимка: herstartup.today

 

Авторите предлагат тази програма да даде възможност на училищата в София да кандидатстват за целево финансиране за "проектиране/ремонт на съвременни тоалетни". Всяко училище кандидатства за 50 000 лв., като минимум 10% от сумата се отделя за качествен проект, който цели не само естетически да обнови пространството, но и да се съобрази със съвременните архитектурни разбирания за качествена и устойчива зона с тоалетни. „Смятаме, че е много важно в такъв тип проект да са ангажирани (може и в различни етапи) всички основни единици, които ползват, поддържат и отговарят за състоянието на училищните тоалетни, за да могат заедно да обсъждат ключовите проблеми и възможни решения контекстуално за всяко училище", казват Ивелина Иванова и Деница Шилигарска. В предложението си те са изброили 8 отправни точки, на които трябва да отговаря една училищна тоалетна, за да може да бъде разглеждана като устойчива: константно или сензорно осветление; отопление през зимните месеци; вентилация; лесна поддръжка; оптимизиране на използваните ресурси с умивалници с фотоклетка, двустепенни тоалетни казанчета, ток, диспенсъри за тоалетна хартия, сензорни дозатори за течен сапун; достъп за деца с увреждания; безопасност и уединение и естетически издържано пространство.

 

Добри практики и примери. Един от тях е на Think Forward - за реконструкция на коридорните пространства и тоалетни в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас.


СОФИЯ ИЗБИРА е програма на Столична община за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Целта е да се насърчи прякото участие на гражданите, неправителственитe и професионалнитe организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината.

 

Гласуването в първото издание на програмата „София избира“ приключи в полунощ на 30 ноември. Преди седмица зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов разказа за неуспешни опити за хакване на платформата, както и за манипулиране на гласове. Имало е 3 771 опита за невалидно гласуване, като опитите за измама са 1 477. 2 225 гласа са невалидни поради техническа причина, грешен телефонен номер. 

 

За проблемите сигнализираха по-рано от "Спаси София", които и днес обявиха, че резултатите са фалшифицирани, а фактите, които са представили за манипулацията на гласуването по-рано, не са не получили отговори. Техният проект - "Улица за всички - "Патриарх Евтимий", събра 5 338 гласа и остана на второ място. Първоначалто той имаше подкрепата на кмета, но засега по него няма развитие. Според неговите вносители проектът е бил на първо място до последния ден на гласуването, когато са се получили още 2 000 вота за "училищните тоалетни". Иначе от организацията поздравяват инициаторите на проекта за ремонт на училищните тоалетни - "безспорно нужен и предложен от истински градски активисти".

 

Според Керезов няма как да има фалшификация на избора, защото цялото гласуване преминава през доставчик в Швейцария. "Те са агрегатор в цял свят на такъв тип услуги и работят с мобилни оператори в целия свят", посочи той. "За да има пробив в системата, трябва да бъдат пробити всички сървъри, което означава и мобилните оператори, и доставчика в Швейцария. Това е доста сложна задача", обясни Керезов.

 

На трето място в инициативата с 2 008 гласа е "Скейтпарк в Северен парк" на Федерация по скейтборд. Следва идеята на дирекцията на парк "Витоша" за панорамна платформа на връх Копитото. Тези проекти евентуално може да се осъществят в следващи години.

 

Всички проекти може да видите тук.

Общото класиране вижте тук.

 

 
още от Новини

още от София