СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проекти-победители за "къщи" на Марс обявиха от НАСА
 Facebook

Проекти-победители за "къщи" на Марс обявиха от НАСА05.04.2019 / 15:45 - CityBuild.bg

Team SEArch+ и Apis Cor спечелиха първото място.

 

НАСА предприе още една стъпка, за да превърне живота на друга планета в реалност, назовавайки първите трима финалисти за продължаващото предизвикателство за изработване на хабитати на Марс (3D-Printed Habitat Challenge).


11 екипа създадоха проекти, използвайки софтуер за моделиране и кратки видеоклипове, обясняващи тяхната идея. Всеки модел е оценен за архитектурно оформление, естетика и конструкция наред с други характеристики. Предишните етапи в конкурса бяха фокусирани върху архитектурните визуализации и технологиите, необходими за изграждането на компонентите на всеки дизайн.

Базираното в Ню Йорк студио Team SEArch+ заедно с Apis Cor спечелиха първото място със структура, подобна на цилиндър, с много естествена светлина. Уникалната форма позволява непрекъснато укрепване на конструкцията.

 

 

Подгласникът Team Zoperhous предложи следните модулни структури:

 

 

Mars Incubator, група инженери и художници, показаха модулен дизайн, състоящ се от четири отделни пространства, свързани с пътеки. Една от стаите е специално проектирана за отглеждане на растения.

 

 

Трите отбора разделят награда от 100 000 долара. В следващия кръг в началото на май финалистите ще направят мащабни 3D модели на своите дизайни. Те се конкурират за парична награда от 800 000 долара.

 

 

Марс продължава да провокира любопитството на мечтателите. Днес то вече не се изразява само в плахо и неуверено питане дали има живот на Червената планета, а във все по-засилващия се интерес към въпроса - кога земляните ще отидем там. Изявени интелектуалци-визионери, най-светли умове на науката и смели предприемачи не само мечтаят, но и си сътрудничат за реализирането на тази цел.

 

Бас Лансдорп, съосновател на Mars One, заедно с екипа в тази общност, е от хората, дръзнали да работят усилено за нейното постигане. Миналата година той беше в София, за да сподели визията си за бъдещето ни като мултипланетарен вид. „Следваща цел: Марс" беше събитие, което събра водещи предприемачи и учени, ангажирани с тази мисия. И всички, които вярват и изпитват нетърпение по-скоро мечтите им да се превърнат в реалност. На събитието гостите разбраха повече за идеята за постоянно човешко селище от специални модули и технология на Червената планета. Вижте подробности тук.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно

още от АРТ

още от Избрано