СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проектът за архитектурния комплекс "СОСТРА" беше представен в Троян
 Facebook

Проектът за архитектурния комплекс "СОСТРА" беше представен в Троян21.03.2019 / 11:30 - CityBuild.bg

Той включва реставрация, експониране и социализация на римски кастел и римска крайпътна станция.

 

През февруари в Община Троян бе предаден инвестиционният проект за „Археологически комплекс Состра - I етап". Проектирането е извършено от екип на проектантска фирма „Фрибул" ООД - гр. Варна, с водещ проектант арх. Живко Железов. Инвестиционният проект е изготвен със средства от общинския бюджет. В изработването на проекта участват заместник-директорът на Националния исторически музей проф. Иван Христов и доц. Сергей Торбатов - Национален археологически музей.

 

В проекта Археологически комплекс Состра е разделен на етапи с оглед спецификата на всеки обект.

 

Обект 1: Консервация, експониране и социализация на кастел „Состра"

 

Проектът предвижда възстановяване визията на обекта чрез консервационни методи и технологии, както и четивни експозиционни решения. Осигурява се  достъп за хора с двигателни увреждания. Проектът дава решение по отношение на алейно и художествено осветление, атракционна част, безопасното преминаване на  посетителите през жп линията Ловеч-Троян и решение за ограждане на линията по нейната дължина.

 

 

Обект 2: Консервация, експониране и социализация на „Римска крайпътна станция"

 

С инвестиционния проект се дефинират дейностите, които ще се извършат в поземлени имоти в обекта. Предвижда се консервация на структури от крайпътната станция Состра в границите на общински имот, включващи основи на жилищни сгради с хипокауст, басейн за студена вода /фригидариум/, вана за топла вода, разкрити части от канализационна система. Предвижда се изграждане на съвременни защитни покривни конструкции на разкритите структури от станцията и укрепване на културния пласт, останал в периферията на общинския имот с цел предпазване от свличане и подкопаване основите на съвременни стопански сгради в съседните имоти. Предвидено е поставяне на информационни табели и пана в границите на разкритите структури.

 

Обект 3: Пътна връзка, паркинг и посетителски център (идеен проект) в имот към кастел Состра

 

За посетителския център е проектирана сграда на един етаж и без сутерен - за да не се засенчва силуетът на крепостните стени. В сградата се ситуират: приемно фоайе /около което ще се разположат рецепционно с площи за информация, продажба на специализирана туристическа книжнина, сувенири и продажба на билети/, помещение за археолози, санитарни възли за посетители, помещение за охрана и видеонаблюдение. В свободната незастроена част от имота е проектирана пътна връзка и  паркоместа за леки автомобили и автобуси. Предвидено е заведение за хранене и настаняване, което да пресъздава структурата на военен лагер.

 

Това лято археологическите проучвания ще продължат с финансовото съдействие на Община Троян.

 

 
още от Новини

още от Страната