СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проектът за ПУП на Борисова градина тепърва ще се преработва
 Facebook

Проектът за ПУП на Борисова градина тепърва ще се преработва27.06.2019 / 14:59 - CityBuild.bg

Вероятно ще отпадне възстановяването на ресторант и Климатично училище, както и местенето на обектите на „Спортна София“.

 

След като се обобщят всички постъпили становища и възражения относно новия ПУП на Борисова градина, те ще бъдат обсъдени на Експертен съвет, след което препоръките ще бъдат дадени на проектантите, за да коригират плана, и ще последват нови публични представяния. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков вчера на второто обществено обсъждане за предвидените намеси в парка.

 

Ще изпълним всички препоръки на Експертния съвет. Няма да предлагаме повече възстановяване на ресторант на мястото на бившия „Тенекиите" и на Климатичното училище, както и местене на обектите на „Спортна София", каза ръководителят на проектантския екип арх. Атанас Ковачев. За местене на Конната база ще се мисли, допълни той.  

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Няколко бяха основните горещи теми по време на обсъждането:

 

Паркинги

 

„Против" нови паркинги се обявиха организации. От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт не ги одобряват, защото според тях в момента Борисова градина вече разполага с над 1 000 паркоместа. От Спаси София /и не само/ искат да се предвиди изпълнението на заложеното в ОУП трамвайно трасе от Семинарията към ж.к. Дианабад и Студентски град, като отпадне заложеното кръгово движение на кръстовището на булевардите „Алея Яворов", „Стоян Михайловски" и Симеоновско шосе. Предложеният паркинг по бул. „Драган Цанков" върху демонтираното трамвайно трасе според организацията няма нито функционална, нито градоустройствена логика. Той не би се ползвал от живущите, предвид че такива в района няма, а в негова близост има достатъчно линии на наземния градски транспорт. В допълнение, реализирането на този паркинг е в противоречие с поет ангажимент от Столичната община да изпълни компенсаторно залесяване в предвидената му площ.

 

„За" нови паркинги се изказаха някои участници, защото за родителите, особено през зимата, било трудно да водят децата си в парка - дали за разходка или за спортни часове. Според арх. Ковачев за паркинги трябва да се помисли, без да се унищожава висока растителност.  

 

Собственост

 

Доста от присъстващите на дискусията бяха възмутени от бавенето на актуална карта на собствеността в Борисова градина и отново настояха да се възстанови публичната общинска собственост на всички обекти. Това искане се подкрепя от почти всички граждани и Регионална колегия София-град към Камарата на архитектите. Припомняме, че кметът заяви, че ще възложи правен анализ на собствеността, СО спечели на първа инстанция делото за освобождаване на терена от автокъща „Капитолия", а днес СОС одобри връщане на общината на Кривите огледала, Велописта, Водния канал /Лодките/ и Трите дансинга /Маймунарника/.

 

Разширяване обхвата на ПУП

 

По време на дискусията общинският съветник Войслав Тодоров отново повтори, че е необходимо към обхвата на проекта за ПУП да се включат теренът на „София ленд", м. "НПЗ Хладилника-Витоша" и зоната, ограничена от бул. „Симеоновско шосе" и бул. „Г.М. Димитров". Разширяването на обхвата на ПУП се подкрепя и от кмета, и от Регионална колегия София-град към Камарата на архитектите.

 

Спортни съоръжения

 

Според ландшафтен архитект категорията на стадионите трябва да бъде понижена и те да не са национални, защото са в паркова среда. Точно обратното смятат от ЦСКА и отново настояха за реконструкция на ст. „Българска армия" със съобразяване с присъствието му в парка. Друг участник в дискусията изказа мнението на много граждани ст. „Юнак", „Колодрума" и Къпалня „Мария Луиза" да бъдат реконструирани и да се ползват целогодишно, като се предвиди и покриването им за студените месеци.

 

Достъп до парка

 

Осигуряването на по-сполучлив достъп до парка, като вместо пасарелки и подлези се направят по-съвременни преминавания - например надлези или т.нар. зелени "екодукти", е един от моментите, по които повечето заинтересовани страни са на едно мнение. Това се подкрепя и от кмета, и от Регионална колегия София-град към Камарата на архитектите.

 

 

Относно искането да се извърши картотекиране и геодезическо заснемане на всички дървета в обхвата на плана арх. Здравков заяви, че това ще е необосновано голям разход. Сред предложенията имаше отново такива да се помисли за повече тоалетни и чешми в парка, а идея за диво къмпингуване за малко не взриви залата.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано