СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проектът за ваканционно селище при Алепу вече има сайт
 Facebook

Проектът за ваканционно селище при Алепу вече има сайт01.07.2020 / 12:55 - CityBuild.bg

Предвижда се комплексът да е разположен терасовидно и над противосвлачищното съоръжение. (обновена)

 

Преди малко от "Алепу Вилидж" съобщиха, че от днес пускат сайт за инвестиционния проект - www.alepuvillage.com. "Уеб-представянето на проекта идва в отговор на поетия от нас ангажимент да представим публично проекта, както и поради невъзможността за широко медийно събитие в контекста на настоящата епидемиологичната обстановка. Социалната дистанция, наложена от противоепидемичните мерки, не ни позволява да съберем на едно място всички професионалисти и медии, за да проведем градивната дискусия, която е необходима по основните теми, касаещи проекта. За нас като екип професионалното обяснение на всеки проект, зад който стоим, е изключително важно и вярваме, че предоставената информация ще внесе яснота по много от повдигнатите въпроси. Освен визуализации и архитектурна обосновка на проекта, на уеб страницата ще откриете подробности за етапността на изграждането", казват инвеститорите.

 

 

Преди това в студиото на bTV изпълнителният директор на "ГБС Турс" Радослав Котларов, проектантът по част конструкции инж. Камен Славнин и експертът по юридическата част Цветанка Павлова показаха обещаните по-рано визуализации и разрези на бъдещото ваканционно селище до Алепу на Шофьорския плаж. Както заявиха и проектантите от "АиА Архитекти" по-рано, изграденото до момента на първи етап противосвлачищно съоръжение представлява празни пространства, които имат функцията да укрепят стената отзад, а бъдещите двуетажни сгради от курортния комплекс ще стъпват върху тях. В подземната си част сградите изпълняват ролята на укрепителна конструкция, която е оразмерена на свлачищен натиск.

 

Първи етап - противосвлачищно съоръжение

 

Изграждане на сградите

 

Изграждане на сградите

 

По повод обвиненията, че свлачището в имота е предизвикано умишлено, от "Алепу Вилидж" заявяват, че то е регистрирано от „Геозащита" ЕООД-Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., и че становищата от извършените огледи, констатациите за развитието и причината за свлачищните процеси също са документирани писмено и са достояние на отговорните институции. "В сайта на МРРБ може да бъде проверена датата на регистрация на свлачищните процеси, както и статуса на регистрираното свлачище. Тук съвсем естествено искаме да подчертаем, че твърденията за умишлено предизвикване на свлачището са недопустими и правят обществото жертва на фалшиви новини", казват инвеститорите. Котларов допълни, че на имота и без свлачище е можело да се строи, а без него е щяло да е и много по-евтино за инвеститорите. Припомняме, че първият етап от строежа за укрепване на свлачището е въведен в експлоатация с разрешение от 13 февруари тази година.

 

 

Вторият етап включва изграждането на курортен комплекс с дву- и триетажни сгради над противосвлачищната конструкция, както и терасовидно разположени сгради пред противосвлачищната конструкция. Предвижда се продължаване на конструкцията над и на изток от изпълнената до момента противосвлачищна конструкция. Затова са оставени чакащи армировъчни пръти. Терасовидното застрояване е предпочитан подход при сградите за морски туризъм, ситуирани на стръмни терени. Това решение дава възможност покривите на по-ниските сгради да се използват за градини и тераси на горните, без да се нарушава гледката към морето. По този начин сградите се вписват в околния ландшафт, създавайки по-интересна архитектура, както и по-висока категория туристически продукт, казват от "Алепу Вилидж".

 

 

Според сайта на проекта, курортен комплекс „Алепу Вилидж" e туристическо селище, състоящо се от апартаментни сгради с жилища за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация. Сградите са разделени на отделни секции, свързани помежду си на ниво сутерен. Апартаментната зона е проектирана с обособени жилищни секции с общо 87 броя апартамента, ситуирани на североизток. Първите три секции, прилежащи на улицата, представляват триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции представляват едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани, който слизат по терена, следвайки главната алея. 

 

 

При стъпаловидното слизане на секциите са използвани покривите за разполагане на главната алея, следвана от зелен буфер и самостоятелен двор на прилежащите апартаменти. Достъпът до тези апартаменти се осъществява директно от алеята и посредством коридори от юг. Тези коридори директно излизат на нивото на алеята. 

 

 

Жилищата, разположени на втория етаж от дадена секция, са достъпни чрез коридорите от юг, като подходът до тях се осъществява чрез открити стълбища, разположени непосредствено до главната алея. През коридора са достъпни и сервизни помещения към апартаментите. 

 

 

Околосградното пространство е решено с пешеходни алеи, плочници и  озеленени пространства, проектирани в синхрон с цялостната концепция за сградата. Предвиждат се зони за разполагане на декоративни градински и паркови елементи.

 

 

Придвижването в комплекса е изцяло пешеходно или с електрически колички, като за тази цел е проектирана главна алея. Така посетителите на комплекса могат да стигнат без стъпала до най-ниското ниво на терена.

 

 

Показателите на обекта са: застроена площ (ЗП) - 1 263,50 м2, разгъната застроена площ (съгл. ЗУТ) - 3 073,57 м2, площ УПИ - 7 423,733 м2, плътност на застрояване - 17,02%, интензивност на застрояване - 1, процент на озеленяване - 50%.

 

 

"Винаги сме стояли зад плана да изградим курортен комплекс в рамките на имота. От самото начало на започналите съгласувателни и разрешителни процедури с всички институции, документацията съдържа именно ясните ни инвестиционни намерения", казват още от "Алепу Вилидж". Припомняме, че Окръжна прокуратура-Бургас внесе в Административния съд-Бургас искане да се обяви за нищожно второто разрешение за етапно строителство на обекта от 10 септември 2018г. В момента Агенцията по геодезия, картография и кадастър прави геодезическо заснемане за установяване на обстоятелства, изготвяне на скици, обяснителни записки и доклад, поискан от Върховната административна прокуратура. Междувременно с посрещане на Джулай морнинг на Алепу граждани отново протестираха срещу бетона по Черноморието.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано