СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Програма „Културно наследство“ създава Столична община
 Facebook

Програма „Културно наследство“ създава Столична община09.04.2019 / 14:00 - CityBuild.bg

Междувременно на мястото на Двойната къща на бул. "Васил Левски" започнаха изкопни работи за строителството на нов "паметник на културата".

 

Целта на програма „Културно наследство“ е да се подпомагат собствениците на сгради-паметници на културата, като се финансира изцяло или частично изготвянето на проектите за реставрация. След изработването на проекта собствениците имат ангажимент в срок от 3 години да го реализират. Ако не го направят, те трябва да възстановят изразходваните от общината средства.

 

По програмата могат да кандидатстват всички собственици на сгради, които са недвижими културни ценности от категориите „национално значение“, „местно значение“, „ансамблово значение“ и „за сведение“ на територията на Столична община. Дейностите включват фасадна реставрация, консервационно-реставрационни дейности, укрепвания. Общият размер на пилотната програма за 2019 г. е 300 000 лева. Първите проекти се очакват през есента на тази година.

 

 

Над 1400 са недвижимите културни ценности от различни епохи на територията на Столична община. До момента в централна градска част са възстановени 118 сгради със статут на единична културна ценност. В район „Възраждане“ са възстановени 42 стари сгради, а се провеждат процедури по консервация и реставрация на още 13 паметника на културата в района.

 

Възстановява се една от красивите знакови сгради на бул. „Христо Ботев“. Вече са връчени поканите за доброволно изпълнение на собствениците. Възстановен е физкултурният салон на 48 ОУ в район „Сердика“, сградата на 46 училище в район „Възраждане“, сградата на ул. „Париж“ 1, сградата на старото Боянско училище, възстановява се и сградата на едно от най-старите училища в София – 43 ОУ „Христо Смирненски“ в район „Илинден“ и банята в Банкя. В началото на годината беше направен авариен ремонт на покрива на Царските конюшни.

 

В последните няколко години кметът Йорданка Фандъкова е поискала от Министерство на културата възстановяване или даване на статут на 10 сгради. Наложени са глоби в размер над 700 хил. лв. на недобросъвестни собственици на сгради паметници на културата.

 

Междувременно от организацията "Културно наследство, архитектура и памет" съобщиха, че на мястото на срутената "Двойна къща" на бул. „Васил Левски" 19-21 в София е започнало строителството на нов "паметник на културата". Статутът на срутената сграда бе възстановен, а според министъра на културата Боил Банов одобреният проект надстроява, но запазва ключовите фасади и цялата визия на старата сграда, а инвеститорът бил поел ангажимент материалите, които ползва, да бъдат автентични и идентични на къщата.

 

Снимка: "Изчезваща София"

 

Според "Културно наследство, архитектура и памет" сградата ще е реплика на оригинала с няколко-етажна стъклено бетонна надстройка, за да се върже естетически с вече съществуващата на съседния имот сграда на същият собственик.

 

Снимка: CityBuild.bg


Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано