СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
СОС прие програмата за качество на въздуха в София
 Facebook

СОС прие програмата за качество на въздуха в София18.05.2017 / 14:16 - citybuild.bg

Тя е отворена, правим консултации и с чужди експерти и предстои работа във всички сфери, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

С 52 гласа „за” от общо 55 беше приета ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ПЕРИОДА 2015-2020 г. – НАМАЛЯВАНЕ НА ЕМИСИИТЕ И ДОСТИГАНЕ НА УСТАНОВЕНИТЕ НОРМИ ЗА ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ. СОС отхвърли искането на Иво Божков и Марта Георгиева от Реформаторския блок за отлагане на гласуването с мотив, че гражданските организации, участвали в дискусиите по програмата, не са информирани за това, че тя ще се гласува днес, както и за това кои от техните предложения са взети предвид във финалния документ.

 

Вносителят на доклада - заместник-кметът по екология Йоана Христова, отговори, че приветства предложенията на организациите /300 предложения от 117 организации – бел. ред./, като те са отразени в специална таблица към програмата, по която тепърва ще се работи. Кметът Фандъкова подкрепи Христова, като подчерта, че се гласува един стратегически документ, а не заповед. Тя акцентира върху основните мерки в него.

 

Част от мерките за подобряване качеството на въздуха са: контрол при годишните технически прегледи на автомобилите, подобряване на системата за управление на трафика, изграждане на велоалеи и метро, рехабилитация на пътни отсечки, залесяване, изграждане на нови паркове, увеличаване на миенето на улиците, въвеждане на стандарти за битовото отопление и раздаване на социални помощи спрямо тях, работата по енергийна ефективност, подмяната на отоплителните инсталации на учебни заведения. Тази есен се очаква да бъде готова системата за ранно предупреждение. Ще даваме и отчети по програмата колкото е необходимо, каза още кметът.

 

По време на обсъждането спор възникна във връзка с това качествено ли е измерването на замърсяването на въздуха в столицата и как се съпоставя София в това отношение с други европейски градове. Председателят на групата МК "БСП - лява България" Калоян Паргов поиска по-често миене на улиците и нестандартни мерки като намаляване трафика в центъра, безплатен транспорт в пиковите часове и ваучерна система за отопление, която да стимулира, но и да контролира. Имаше и предложения за това в програмата да има по-голям акцент върху използването на електрически превозни средства. Обърнато беше внимание и върху това, че липсват финансови параметри, срокове и дати по мерките в програмата.

 

Проблем по време на заседанието се оказа и все още липсата на достъп на общинските съветници до всички доклади в дневния ред.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано