СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК
 Facebook

ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК12.06.2017 / 12:50 - citybuild.bg

Това заявяват от ръководството на Двореца по повод публикации, че се разследва ремонтът в сградата.

 

 

Във връзка с публикация на "Труд" от НДК излязоха със следната позиция: 

 

Нищо в изложената фактология не отговаря на истината. 


ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК. Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции. Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството се осъществяват с Решение на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции.

 

От парите за ремонта на сградата за Председателството се покриват единствено разходи, свързани с този ремонт. Всички фирми, сключили договори за дейности по ремонта на НДК, получават плащанията си редовно. До момента са извършени плащания за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК с обобщени предварителни количествено-стойностни сметки; за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника; за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г."; за упражняване на независим строителен надзор при  възстановяване на строителни книжа във връзка с дигиталното заснемане и съставяне на технически паспорт на основната сграда на НДК; за упражняване на независим строителен надзор по време на строителството на обект „Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на ППБСЕС 2018"; административни разходи за разрешителни и др.

 

Не отговаря на истината и твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран. На специална пресконференция през ноември миналата година ръководството на НДК представи детайли по идейния архитектурен проект за преустройството и адаптацията на сградата, включващи подробности за бъдещия международен пресцентър с превръщането на зала 6 в зала за пресконференции, с изграждането на работни места за журналисти и с изграждането на тв и радио кабини.

 

Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански  гранитогрес.

 

Обръщаме внимание, че през последните месеци са направени десетки срещи с медиите и акции по отчитане на вложените в ремонта средства. На този фон появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК. В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, която цели да дискредитира не само една от най-прозрачно работещите институции в държавата - НДК, но и да навреди на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

 

Още на 29 май министърът по председателството Лиляна Павлова е поискала от Агенцията за държавен и финансов контрол и ДНСК да направят проверки, стана ясно обаче днес, а от прокуратурата потвърдиха, че тече разследване за неправомерно изразходване на пари за ток и вода в НДК.

 

Малко след това, във връзка с потвърждението на прокуратурата за образувано досъдебно производство за НДК срещу неизвестен извършител, от НДК уточниха, че до момента не са уведомени по официален ред за това досъдебно производство.

 

Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош. Той не е викан като свидетел.

Междувременно в периода от започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на Председателството в НДК са извършвани множество проверки от различни институции - Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция.

НДК застава категорично зад принципа на прозрачност на изразходването на публичните средства и е готов да съдейства на всички органи в предоставянето на информация по случая. НДК е една от най-прозрачно работещите институции, които с десетки публични прояви информира за подготовката на сградата за Председателството като част от цялостното ни разбиране за промяната в управлението на Двореца. 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано