СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК
 Facebook

ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК12.06.2017 / 12:50 - citybuild.bg

Това заявяват от ръководството на Двореца по повод публикации, че се разследва ремонтът в сградата.

 

 

Във връзка с публикация на "Труд" от НДК излязоха със следната позиция: 

 

Нищо в изложената фактология не отговаря на истината. 


ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК. Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции. Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството се осъществяват с Решение на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции.

 

От парите за ремонта на сградата за Председателството се покриват единствено разходи, свързани с този ремонт. Всички фирми, сключили договори за дейности по ремонта на НДК, получават плащанията си редовно. До момента са извършени плащания за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК с обобщени предварителни количествено-стойностни сметки; за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника; за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г."; за упражняване на независим строителен надзор при  възстановяване на строителни книжа във връзка с дигиталното заснемане и съставяне на технически паспорт на основната сграда на НДК; за упражняване на независим строителен надзор по време на строителството на обект „Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на ППБСЕС 2018"; административни разходи за разрешителни и др.

 

Не отговаря на истината и твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран. На специална пресконференция през ноември миналата година ръководството на НДК представи детайли по идейния архитектурен проект за преустройството и адаптацията на сградата, включващи подробности за бъдещия международен пресцентър с превръщането на зала 6 в зала за пресконференции, с изграждането на работни места за журналисти и с изграждането на тв и радио кабини.

 

Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански  гранитогрес.

 

Обръщаме внимание, че през последните месеци са направени десетки срещи с медиите и акции по отчитане на вложените в ремонта средства. На този фон появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК. В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, която цели да дискредитира не само една от най-прозрачно работещите институции в държавата - НДК, но и да навреди на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

 

Още на 29 май министърът по председателството Лиляна Павлова е поискала от Агенцията за държавен и финансов контрол и ДНСК да направят проверки, стана ясно обаче днес, а от прокуратурата потвърдиха, че тече разследване за неправомерно изразходване на пари за ток и вода в НДК.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано