СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Прокуратурата поиска от съда да спре строежа на „Алепу вилидж“
 Facebook

Прокуратурата поиска от съда да спре строежа на „Алепу вилидж“15.06.2020 / 15:30 - CityBuild.bg

Заключенията са, че второто разрешение за етапно строителство от община Созопол (укрепване и курортен комплекс) не е валидно. (обновена в 18:47:29)

 

 

След проверка законността на строежа на „Алепу вилиж" между нос „Свети Тома" и т.н. „Шофьорски плаж", възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), е внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10 септември 2018г. от главния архитект на община Созопол.

 

В доклада от ДНСК се сочи, че от главния архитект на Община Созопол е издадено разрешение за строеж на 26 февруари 2018г. за „укрепване на свлачище". С нотариално заверена декларация от 28 август възложителят е декларирал, че това разрешение за строеж няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

 

На 10 септември обаче главният архитект на община Созопол е издал ново разрешение за строеж за етапно строителство: първи етап - „укрепване на свлачище", и втори етап - „курортен комплекс" - подземна и надземна част. Строежът е определен като строеж първа категория и разрешението за строеж влиза в сила на 27 септември. Допуснати са изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение. В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10 октомври с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. В доклада са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая.

 

Тъй като влязлото вече в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ, ВАП заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно. Затова Окръжна прокуратура-Бургас внесе в Административния съд в Бургас протест да се обяви за нищожно второто разрешение за етапно строителство, като протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строеж.

 

 

Припомняме, че в сряда миналата седмица собственикът на имота „Алепу Вилидж" и носителят на правото за строеж „ГБС Турс" заявиха, че изпълнените към момента дейности по проекта са само и единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект, а именно укрепително съоръжение, и че същите отговарят напълно на действащата към момента нормативна уредба.

 

Днес инвеститорите излязоха със следната позиция: "Приемаме с разбиране предприетите действия на всички компетентни държавни институции, както и бързата реакция на прокуратурата във връзка със строителството в местността „Алепу". Искаме да подчертаем, че към момента на обекта не се извършват строителни дейности. Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност. На всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име, ще бъде потърсена съдебна отговорност."

 

Припомняме също така, че при проверката си преди тази на прокуратурата ДНСК не откри нарушения по отношения на етапността на изпълнение на проекта и разрешителните, издадени от община Созопол в лицето на бившия кмет Панайот Рейзи. В началото на март Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Рейзи за това, че в периода от август 2014 г. до март 2017 г. в качеството си на длъжностно лице е присвоил чужди пари в размер на близо 2 млн. лева, като е действал заедно с друго длъжностно лице от община Созопол. Според обвинението Рейзи е използвал фалшиви договори и фактури, основание за които са били строителни дейности, но сумите са постъпвали по сметка на физическо лице, което няма нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори също не са произхождали от лицата, сочени за техни автори.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано