СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Прокуратурата предаде на съд бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев
 Facebook

Прокуратурата предаде на съд бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев21.06.2019 / 11:38 - CityBuild.bg

Той е обвинен за нарушаване Закона за обществени поръчки и ощетяване на Столична община с 919 863,55 лв.

 

Специализираната прокуратура съобщи официално днес, че е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмета на Столична община Евгени Крусев, завеждащ ресора „Транспорт и транспортни комуникации". Той е предаден на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г. е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Крусев е изменил договора с „Джи Пи Груп" АД за обществена поръчка, а именно: промяна в носещата конструкция на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица „Алабин" и улица „Граф Игнатиев" (1 225,55 метра) с нов тип напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в съчетание с носеща конструкция от типа „плаваща плоча". С това е набавил облага за „Джи Пи Груп" и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669 лева с ДДС - или общо 919 863 лева с ДДС.

 

Снимка: Ема Димитрова, CityBuild.bg

 

Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп" се определят от разликата в офертната цена на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето. Дружеството „ПСТ градска среда зона 2" предложило цена от 6 086 679 лева с ДДС, а „Трейс РВП" - 5 818 788 лева с ДДС. Офертната цена на „Джи Пи Груп" била по-висока с 621 194 лева с ДДС спрямо тази на „ПСТ градска среда зона 2" и със 743 404 лв. с ДДС спрямо офертата на „Трейс РВП" ДЗЗД.

 

Наред с това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин" и ул. „Граф Игнатиев" били положени 144 м обикновени релси Ri60(60R1), а не предвидените в договора за обществена поръчка тип „60R2 - 290GHT, съгласно БДС EN 14811. Те били актувани, отчетени като изпълнени и платени на изпълнителя два пъти с два протокола - веднъж с цялото количество релси от 4960 метра, и веднъж с друг протокол. Така общината е била ощетена с още 21 707 лв. с ДДС от невложени при строително-монтажните работи 144 м обикновени релси.

 

Според обвинението Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения. Неправомерно е създал облагодетелстващи условия на конкретен правен субект при участието му в процедурата по избор на изпълнител, довели до отстраняване на участник, в резултат на предложен различен вид конструкция при изработване на виброизолационна система.

 

Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение „Подписка" и наложена забрана да напуска страната. Предстои Специализиваният наказателен съд да насрочи дата за заседание по делото.

 

Припомняме, че зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев подаде оставка през декември миналата година заради това, че е призован от прокуратурата като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". За случая се разбра от сигнал на "Спаси София". В обяснения Крусев обвини автора на проекта - Румен Борисов, че е заложил неподходящи подложки. Това било установено от строителната фирма и общинското предприятие "Столичен електротранспорт" преди началото на ремонта. Впоследствие Борисов отказал да промени проекта си, защото според него само подложката, която е предвидил, ще изолира вибрациите от движението на трамвая. По обекта започна работа друг проектант. Крусев бе назначен на поста през 2016 г., когато предшественикът му Любомир Христов също подаде оставка след репортаж на "Нова телевизия" за обществена поръчка за ремонти на спирки на градския транспорт.

 


 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано