СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Прокуратурата проверява случая със срутената къща в центъра на Пловдив
 Facebook

Прокуратурата проверява случая със срутената къща в центъра на Пловдив29.06.2020 / 13:50 - CityBuild.bg

По първоначални данни срутването е предизвикано от изкопни дейности на строеж в съседен парцел.

 

Към 17.00 часа в събота се срути стена на двуетажна жилищна сграда на ул. "Ниш" в Пловдив заради строителни дейности на нова жилищна сграда на номера 3 и 5. По време на срутването вътре е имало хора, но за щастие не са пострадали. Вчера през нощта е паднала още една голяма част от къщата.

 

 

Прокуратурата, ДНСК и община Пловдив започват съвместна проверка. Вследствие на инцидента живущите останаха без дом, а полицията задържа за 24 часа отговорника на строителните дейности на обекта. Ще се обследва дали има отклонение от проектната документация и как е извършено укрепването на изкопа на строежа.

 

Според строителния предприемач може да има грешка при изработването на проекта, но не и при тях, а старата къща била без основи и е имала куха ниша зад рухналата стена. Иначе всичко било спазено по закон - разрешителното за строеж е издадено от община Пловдив преди три месеца.

 

Изграждането на новата жилищна сграда за момента е спряно. Строителите трябва да предприемат и незабавни действия по обезопасяване на мястото.

 

Потърпевшите са категорични, че ще търсят правата си. „Ако нямаше изкоп, къщата нямаше да падне. Тя е преживяла много земетресения. Вложили сме около 80 000 лв. за ремонт", разказа Димитър Будаков, собственик на имота.

 

Според експерти полусрутената къща е опасна и трябва да бъде съборена. Тепърва инвеститорите ще решават как да бъдат обезщетени собствениците. Междувремено те са настанени в жилище на строителя. На семейството ще бъде отпусната финансова помощ до 2 000 лева от Общинсия съвет.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано