СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
НАСП: Промените в ЗУТ са използвани за политически цели
 Facebook

НАСП: Промените в ЗУТ са използвани за политически цели22.02.2021 / 12:36 - CityBuild.bg

От Националната асоциация на строителните предприемачи смятат, че проблемите в сектора остават без кардинално решение.

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП)

относно промени в Закона за устройство на територията

 

Уважаеми дами и господа,


Във връзка с наложеното вето от президента на Република България (отхвърлено от парламента на 17 февруари - бел. ред.) и приетите промени от Народното събрание в Закона за устройство на територията (ЗУТ), ние от Националната асоциация на строителните предприемачи заявяваме, че тези изменения и допълнения няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. А напротив. Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона.


В обществен интерес е подобряването на благосъстоянието на гражданите. А то е свързано с възможността на бизнеса за създаване на повече продукция, осигуряване на работни места и внасяне на приходи в държавния бюджет. Без да се облекчи административната тежест, това е особено трудно. Важно е да подчертаем, че по-голямото предлагане на пазара води и до намаляване цената на крайния продукт, което ще направи жилищата по-достъпни за населението.


През последните дни ставаме свидетели как текстовете и измененията на един изцяло технически закон - ЗУТ, се политизираха. Ние, членовете на НАСП, сме категорично против това основният закон в градоустройството да бъде използван по този начин. ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава продукт, необходим на обществото, и осигурява заетостта на над 200 000 души. Недопустимо е този важен закон да става заложник на политически борби и интереси. Още по-нередно е политическа партия да излиза с декларации по него без никаква техническа експертиза. Нещо повече, тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната. Създава се внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма. А всички приети промени са рестриктивни спрямо целия бранш, което прави горното още по-недопустимо.


Според нас причините за политизиране на дебата относно измененията в закона са внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения. Надяваме се, че този лош пример ще промени подхода на законодателната власт към създаването и изменението на закони.

 

С уважение,

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано