СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Промяната в концесионния договор за ски-зона Банско - на изчакване
 Facebook

Промяната в концесионния договор за ски-зона Банско - на изчакване06.12.2017 / 17:23 - CityBuild.bg

Според премиера Бойко Борисов такава промяна ще се гледа след изчистване на проблемните детайли.

 

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на ресорните министри да дадат публичност на проекта на решение, с който се предлага промяна в концесионния договор за експлоатация на ски-зона с център Банско. Той препоръча освен това да бъдат поканени представители на екоорганизациите и да се отговори на всичките им въпроси, за да бъдат разсети съмненията им, че ще бъдат нарушени процедури по опазване на природата. „Тогава вече ще внесем предложението другата седмица или когато всички проблемни детайли са изчистени между двете страни. Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него го няма да си го защитава, не ми се вижда нормално", каза премиерът по време на дискусия на днешното правителствено заседание.

 

„И на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт. Единодушни сме, че ски туризмът, въобще туризмът по нашите планини, трябва да се развива и да му се дадат такива условия, каквито има и в Австрия, и в Швейцария, и в много по-развити в това отношение от нас страни. Нямаме обаче план за управление на „Пирин", който да гарантира, че няма да се направи нищо в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, като я няма на сайт публично, се създават предпоставки за съмнения", посочи министър-председателят.

 

Пълната дискусия по темата

 

Според "За да остане природа" проекторешението узаконява всички спорно и незаконно ползвани от "Юлен" АД през изминалите години терени. Площта за ползване се увеличава от 99,5 ха на на близо 1000 ха. Въпреки всички поети законовите пречки и международни ангажименти за опазване Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на "Юлен" АД нови зони за ползване и съответно - за увреждане в националния парк, казват от екоорганизацията.

 

Според нея, за този огромен подарък държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане. Проекторешението е предложено за обсъждане в МС, въпреки че по закон подобна промяна на концесията трябва първо да мине през обществено обсъждане. Бързането вероятно е за да не бъде съобразено то с готвения нов закон за концесиите, които би спрял подобни злоупотреби, казват от "За да остане природа".

 

Концесионният договор е подписан през 2001 г. с обект на концесия близо 100 ха. 9 години след това, МОСВ доказва, че договорът не е спазен и е ползвана 60% по-голяма площ. Аргументите са, че договорът бил неясен. Трудно е да се повярва, че някой подписва договор за милиони при неяснота в договора, казват още природозащитниците.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано