СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Промотират Индустриална зона Шумен пред чуждестранни инвеститори
 Facebook

Промотират Индустриална зона Шумен пред чуждестранни инвеститори11.12.2017 / 10:28 - CityBuild.bg

В нея се изграждат или с намерение за строеж са 6 проекта.

 

Индустриална зона Шумен ще бъде активно промотирана пред потенциалните чуждестранни инвеститори. За това се ангажира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с представителите на бизнеса от региона в петък. По-рано през деня той беше на място в индустриалния център. В него вече работят три големи предприятия, които осигуряват работа на около 700 човека, а в процес на изграждане или с намерение за строеж са още 6 проекта.

 

За последните десет години в област Шумен са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 138 млн. лв., които ще създадат 690 работни места. Шумен продължава да е и сред областите с най-висока икономическа активност на населението, като през 2016 г. тя се повишава до 74%. „Областта има добри изходни позиции. Разбира се проблемите също са налице, в това число и нуждата от създаване на предпоставки за растеж и в това отношение много важна е и подкрепата по европейските програми и проекти, която може да се ползва от бизнеса", каза още Александър Манолев. Той представи данни, според които от началото на програмния период по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ с предприятия от региона на обща стойност от около 16 млн. лв.

 

Ще бъдат организирани информационни дни в Турция, на които да се представят българските индустриални зони. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Манолев с Венцислав Велков, изпълнителен директор на Североизточната българо-турска търговско-индустриална камара, със седалище в Шумен. По време на разговора стана ясно, че турски компании имат сериозен интерес към България, но е нужна повече информация на потенциалните инвеститори. Затова представители на Национална компания „Индустриални зони" ще се включат в срещи, които Българо-турската камара ще организират по места в южната ни съседка. Целта е на тях да се предостави и оперативна информация - в това число за цени на терени и комунални разходи.

 

 
още от Новини

още от Страната