СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Протест и контрапротест заради строителството в Пирин
 Facebook

Протест и контрапротест заради строителството в Пирин11.01.2018 / 10:30 - CityBuild.bg

Те са във връзка с промени в Плана за управление на Националния парк.

 

Протест и контрапротест за съдбата на Национален парк "Пирин" и Банско ще се състоят днес.

 

Екозащитниците искат отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., "с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов". Тази вечер след 18.00 часа ще протестират граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел, подкрепяни от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Протестното шествие в София започва да се събира от 18,30 ч. на паметника на Патриарх Евтимий и по бул. „Левски", „Гурко" и „Раковски" ще стигне до Лъва пред НДК.

 

 

Според "Зелените" и Коалиция "За да остане природа в България", решението на Министерски съвет:


1. Е е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка;
2. Погазва Закона за защитените територии и Европейската директива за природните местообитания;
3. Застрашава едно от най-ценните природни места в България;
4. Дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин;
5. В него липсва предложение за втори лифт;
6. Не е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен;
7. Не решава проблема с монопола на стопанската дейност в района;
8. Не решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско;
9. Не решава проблема с презастрояването и ниските цени на имотите;
10. Създава юридически хаос.

 

Според Коалицията, решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години. Уникалните екосистеми на Пирин и особено вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат само там и така Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България. Протестиращите не са срещу зимния туризъм и ски спорта, но искат това да се случва в синхрон с природата и да не засяга защитените територии. Инвестициите в ските не би трябвало да се концентрират само върху един район.

 

Развитието  на ски спорта минава през нормалното функциониране на Ски зона Алеко в Природен парк Витоша. „Витоша ски", която е монополист на съоръженията на Витоша, следва да ремонтира и възстанови функционирането им, а Министерството на младежта и спорта да поправи влек „Заека". Това е позволено, както от сега действащия план за управление на Природен парк Витоша, така и от Закона за горите. С това ще се облекчи и потока от туристи към Банско и другите зимни курорти в България, казват още от Коалиция "За да остане природа в България".

 

 

Контрапротестът, организиран от Сдружение „Бъдеще за община Банско“, е в подкрепа на зимните спортове и е под наслов „Аз искам да карам ски в България“. Протестиращите се обявяват и "за" изграждането на втория кабинков лифт. Подкрепящите решението на Министерски съвет се събират в 18:30 ч. в началото на бул. "Витоша" откъм НДК. Шествието ще премине през бул. "Дондуков", ще завие надясно по "Раковска" и ще спре на площад "Александър Невски".

 

"В деня, в който започва Българското председателство на Съвета на ЕС, в деня, в който Европа ще гледа към нас, ние искаме да защитим правото си да се развиваме, правото на България да има зимни спортове, да защитим Правителственото решение за Национален парк "Пирин"!", казва кметът на Банско Георги Икономов.

 

 

На 28 декември правителството прие изменения и допълнения в Плана за управление на Национален парк „Пирин" в частта „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите". Проектът за промяна е внесен от община Банско и е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет при МОСВ. Той е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в т. нар. „буферна зона" на обекта на световното наследство - Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят одобрените промени. Те ще позволят на община Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от НП „Пирин", казват от правителството.

 

Кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

 

С предложенията за промени в Плана за управление на НП „Пирин" може да се запознаете тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано