СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Протестираха жители на кв. ”Манастирски ливади-Изток”
 Facebook

Протестираха жители на кв. ”Манастирски ливади-Изток”27.07.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Повод е предвиденото изграждане на частно училище вместо на общинска детска градина.

 

Вчера жители на кв. "Манастирски ливади-Изток" протестираха на ул. "Иван Кирков", минаха под прозорците на кмета на София Йорданка Фандъкова по ул. "Боянски водопад", блокираха за малко бул. "Т. Каблешков" и отново минаха под прозорците на кмета с викове "Оставка!". Поводът за протеста е заповед на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, с която се разрешава изменение на план за регулация и застрояване на терен в "Манастирски ливади - Изток", предназначен от ОУП за общински нужди и детска градина, на който се предвижда изграждане на частно училище от заявител "Премиер Фор" АД.

 

Снимка: БГНЕС

 

Според недоволните граждани Столична община не само, че не е започнала да придобива терените за детски градини и училища, но и позволява тяхното застрояване за частни нужди. Едновременно с това общината залага транспортен конфликт между жителите и частното учебно заведение. „След като след два протеста, обществено обсъждане и многобройни разговори с администрацията, след изтекли от квартала милиони под формата на местен данък, данък сгради и такси за разрешителни за строеж, все още живеем в пълен хаос - с липсващи улици, с нито една улица с акт 16, на места без канализация и водосъбирателни шахти, без улично осветление, с една единствена общинска детска зона, която беше първата сериозна инвестиция 17 години след приемането на регулацията и която се случи благодарение на нас, и с нито един отчужден терен за детска градина и училище, време е да си ходите!", казват жители на кв. "Манастирски ливади-Изток".

 

 

Вчера кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов съобщи, че е присъствал на протеста и е изслушал исканията за недопускане на строеж на частно училище и частна детска градина в квартала. Според него районната администрация е изискала официално от Направление "Архитектура и градоустройство" мотивираното предложение и идейните проекти за сградите и тяхното разположение. Предложено е било и провеждане на съвместна среща с представители на НАГ, "Софпроект" и инвеститора с граждани, с цел информиране на обществеността за параметрите на планирания проект. „За същия парцел в началото на годината ръководството на района изрази отрицателно становище относно предлагано изграждане на частно училище (една сграда), поради констатирани недостатъци в идейното предложение и неналичие на необходимото отстояние на училището от уличната регулация и бъдещия линеен парк по поречието на р. "Боянка бара", казва Божилов.

 

 

След протеста от Столичната община обясниха, че е запазено предназначението на имота за образователни нужди, след като предишните намерения на частния собственик да се смени предназначението в терен за жилищно застрояване не са получили одобрение. От Столична община припомнят, че в средата на миналия месец е започнал строежът на първата нова детска градина в кв. „Манастирски ливади - изток".

 

 

В района се работи и по преустройството на бивш клуб в сграда за две яслени групи, провежда се и процедура по учредяване право на строеж на ново училище на имот на Българската православна църква. В тази връзка в средата на месеца от район „Триадица" са се срещнали със собствениците на предвидения за основно училище терен - представители на Драгалевския манастир "Успение Богородично", както и с физически лица - собственици на частния имот, част от мястото. Изготвено е предложение, с което новопредвиденият УПИ за училище е с променена геометрия в рамките на същата квадратура. По този начин се осигурява значително по-добра конфигурация както за сградата на училището, така и двора към него, казват от района. На собствениците на частния имот е предоставено предложението и от тях има принципно одобрение на проекта. Представителите на Драгалевския манастир също са изразили съгласие за предложения ПУП.

 

 

Районната администрация е провела срещи с АГКК с цел промяна на кадастралната основа, така че да се създаде юридическа възможност да се реализира второто предложение на ПУП. Пред финализиране е изменение на кадастралната основа, за което са уведомени и двете страни. Това ще даде възможност за одобряване на второто предложение за ПУП, което ще обедини двата имота в един - отреден за училище, който да бъде разделен впоследствие, запазващ площта на имотите на манастира и на частните лица, но даващ нова визия на парцела, позволяващ адекватното позициониране на образователната институция. 

 

 

„От Столична община пак не са разбрали, че и всичките терени за градини и училища да отчуждят и изградят, пак няма да са достатъчни спрямо параметрите на застрояване, които те са си измислили с ОУП от 2009 година!", казват от фейсбук групата „кв.Манастирски ливади-изток". Те от години се борят за по-добра инфраструктура и детски градини в квартала.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано