СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Против кръгово и високи сгради в кв. „Лозенец” е кметът на района
 Facebook

Против кръгово и високи сгради в кв. „Лозенец” е кметът на района18.01.2018 / 18:00 - CityBuild.bg

Позицията му беше изразена на заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията.

 

На заседанието на 12 януари бяха представени идейни проекти за изграждане на кръстовище на две нива при бул. „Джеймс Баучер" и бул. „Черни връх". Припомняме, че граждани протестират вече пети път срещу изграждането на 100-метровата сграда "Златен век" на улица "Златен рог" срещу хотел "Маринела", а последният протест беше и срещу новата транспортна идея за кръстовището.

 


„Категорично съм против каквато и да е намеса в трамвайното трасе. Лично аз съм се борил то да бъде запазено, когато се строеше метростанция „Витоша". Смятам, че този трамвай е изключително полезен по бул. „Черни връх", защото той е с достатъчно голям габарит, за да поеме и трамвайно, и автомобилно движение, ако компетентните институции, които отговарят за паркирането, си вършат работата", казва Любомир Дреков.


Според него, обсъждането да има или да няма кръгово движение, не са по желание, инициатива или според нуждите на живущите в район „Лозенец", а обслужват бъдещо активно застрояване, което ще доведе до бъдещо увеличение и натоварване на пешеходния и автомобилния трафик.

 

„За мен лично това кръгово или елипсовидно движение или всякаква намеса в инфраструктурата от такъв тип няма абсолютни никакъв смисъл. Това го казвам най-отговорно. Ако има едни свободни 20 милиона за подновяване на инфраструктурата на район „Лозенец", моля да ми бъдат предоставени, за да си оправим вътрешнокварталните улици и тротоарите и за ремонт на бул. „Джеймс Баучер", което смятам, че ще бъде много по-полезно за живущите в район Лозенец. Такъв трафик от бул. „Черни връх" и свободното му преминаване към бул. „Джеймс Баучер" в зоната пред бившия Японски хотел ще я натовари изключително и ще го отведе към ул. „Богатица", която е с габарит 6 м. Следователно, живущите в зоната около хотела и тези след него, ще пострадат изключително много от реализацията на някоя от разглежданите разработки", смята Дреков.

 

Според районния кмет, проблемите и конфликтите по бул. „Черни връх" с трафика могат да се решат много лесно - не се допуска високо строителство, а се ограничава до 26 метра, както е за всяка жилищна зона. Прави се светофар на ул. „Златен рог" и се контролира паркирането по бул. „Черни връх". „Борим се за въздуха, борим се за чистия въздух, за намаляване на финните прахови частици и същевременно вкарваме изключителен автомобилен трафик в тази жилищна част от района. 115-120 метрови сгради не са необходими в този район", казва още районният кмет. Той е категорично против всякаква намеса в зелените площи около бул. „Черни връх", които и без това са малко.

 

От Столична община съобщили за БНТ 2, че са постъпили нови предложения за решаване на казуса. Предстояло те да бъдат изпратени за разглеждане в район "Лозенец", след което ще бъде насрочена дата за ново обсъждане от експертен съвет.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София