СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Против нова сграда до х-л "Рила" в София е кметът на р. "Средец"
 Facebook

Против нова сграда до х-л "Рила" в София е кметът на р. "Средец"29.11.2018 / 13:30 - CityBuild.bg

Причините са нарушаване на облика в района, застрашаване на археология, проблем с паркирането, замърсяване на въздуха, увеличаване на отпадъци.

 

В средата на месеца ви съобшихме, че има вероятност 10-етажна сграда да бъде "долепена" до хотел "Рила" в София. Дострояването с административно търговска част и жилища е предвидено откъм ул. „Леге". Възложител на проекта e собственикът на хотела - "Рила-Център" ЕООД, а проектът се разработва от архитектурно студио Planning. Процедурата е стартирана от НАГ в ранна фаза, като все още не е внесен проект как ще изглежда новата сграда.

 

 

Според кмета на район "Средец" Мария Ачкова, тъй като обектът попада в територия на групова недвижима културна ценност, появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно-историческия облик на ул. „Леге". Новият 42-метров обем ще доминира над ниските ограждащи го сгради, повечето от които са архитектурно-строителни паметници на културата.

 

Според Ачкова, тъй като новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" с категория „национално значение", е необходимо да се гарантира, че по време на строителството няма да бъдат унищожени ценни археологически находки и че те ще бъдат експонирани в рамките на обекта с осигурен свободен достъп за гражданите. Освен това кметът на район "Средец" се опасява, че конструктивната стабилност на недвижимата културна ценност - църквата „Св. Николай Мирликийски", както и останалите сгради недвимжими културни ценности, може да бъдат застрашени от предвидените мащабни строителни дейности.

 

Според Мария Ачкова предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, визирайки проекта "София - град за хората" и докладът, изготвен от датския урбанист проф. Ян Геел. "Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „човешки мащаб" са несъвместими с предлаганото високо застрояване", казва тя и подчертава, че планираното разширяване на пешеходните зони около обекта (ул. "Съборна" и пл. "Света Неделя") и обновяването  на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка и навлизането на тежка строителна техника. И нещо не по-малко важно - керамичните и гранитни паважи, положени преди 1944 г. около обекта са урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност и е необходимо да се гарантира предотвратяване на нейното увреждане.

 

Още няколко проблема изтъква кметът на район "Средец". Един от тях е, че съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен, защото за обслужване на новопредвидените търговски площи и жилища и за съществуващата част на хотел „Рила" ще трябва да бъдат осигурени десетки и повече нови паркоместа, а при положение, че развитието на сградата в подземните нива е невъзможно заради археологическия резерват, намиращ се под нея, остава вариантът за многоетажен надземен паркинг, който грубо ще контрастира със заобикалящата го културно историческа среда.

 

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици ще се завиши вследствие на увеличения автомобилен трафик, което не кореспондира с „Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община", казва Ачкова. Следва също да се вземе предвид и значителното увеличаване на  количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици.

 

*В тази връзка и сходни аргументи през 2008 година кметът на район „Средец" е възразявал срещу проект за строеж на 22-етажна сграда в имота.

 

Цялото становище вижте тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано