СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Утре ще се проведе Международната конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ
 Facebook

Утре ще се проведе Международната конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ20.10.2017 / 14:49 - citybuild.bg

Световно известни експерти ще представят последните тенденции и иновации в дизайна. 

 

Утре, 21 октомври, за четвърти път ЕТЕМ организира Международна конференция за фасаден инженеринг. На всеки две години форумът събира световно признати имена в архитектурата, които да представят последните новости във фасадния инженеринг, най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата  и устойчивото развитие на градската среда, както и най-съвременните строителни технологии.   

 

Събитието на ЕТЕМ се превърна в глобален форум за професионалисти от всички точки на света. Изключително ценна е експертизата на международните лектори, които представят своята работа, концептуални и инженерни решения и предават своето връхновение и заряд на аудиторията. Същевременно конференцията дава възможност за обмяна на идеи и опит между българските и чуждестранни специалисти. 

 

 

Четвъртата международна конференция обещава отново да даде среща на едни от водещите имена в архитектурата и фасадния инженеринг. Организаторите са подготвили динамична програма с вдъхновяващи презентации, сесии и възможност за свободна комуникация и нетуоркинг. Тази година ще бъдат включени световно известни експерти от различни индустрии, които ще дадат нова перспектива на последните тенденции и иновации в дизайна:

 

Инж. Матю Меър, технически директор в студио DP Architects Сингапур, ще представи последните тенденции във фасадния инженеринг в контекства на устойчивото проектиране.

 

Мейър участва в работата по изграждането на Dubai Mall, който е най-големият мол в света по обща площ и един от значимите проекти на DP Architects. Огромният търговски център от 550 000 квадратни метра е "град в града", предлагащ разнообразие от възможности за пазаруване, развлечения и отдих, а през 2013 г. е най-посещаваната туристическа дестинация в света със 75 милиона посетители.

 

DP Architects е архитектурно бюро, което се смята за лидер в проектирането на мега проекти с устойчива архитектура и изключително внимание към заобикалящата среда. Последните проекти на фирмата са едни от най-големите по рода си в света, като сред тях са комплекс за смесено ползване в Сингапур - Resorts World Sentosa, състоящ се от пет хотела и няколко развлекателни центъра и серия от около 30 проекта за молове на дребно в Сингапур "Orchard Road", преустроени в своеобразен "търговски коридор" с над седем милиона посетители годишно.

 

Resorts World Sentosa 

 

Своето участие в конференцията е потвърдил и фасадният инженер и архитект Стеен Андерсен от Henning Larsen Architects, който има богата техническа експертиза в стъклените сградни структури и сложните фасадни решения. Той е проектирал уникалните фасади от квази тухли на Концертна зала и конферентен център „Harpa" в Рейкявик.  

 

Архитектите от Henning Larsen са известни със своите културни и образователни проекти. Освен Концертна зала "Харпа" в Рейкявик, екипът на студиото проектира и Копенхагенската опера, както и Nordea Bank. Към момента Henning Larsen работи по нови значими културни проекти като Националния музей в Остерзунд, Швеция и Операта в Хангжоу, Китай.

 

Nordea Bank  


Арх. Андреа Д'Антраси ще представи своя опит от работата си в китайския архитектурен гигант MAD Architects. Той се присъединява към MAD през 2010 г., обогатявайки компанията със своя международен поглед. Предишният му професионален опит за арх. Масимилиано Фуксас и динамичната работа между Рим и Женшен му осигуряват интернационална база и реализацията на значими проекти като новия терминал на международното летище Женжен Бао и магазинът „Армани" на 5-то авеню в Ню Йорк. 

 

Като асоцииран партньор в MAD, италианският архитект е живата връзка между архитектурната фирма и Европа, свързвайки водещите им проекти в Италия и Париж с Китай. Андреа е в екипа от топ архитекти, работещи по реализацията на проектите за жилищно благоустрояване на улица „Бонкомпани" в Рим, Италия, уникалното планинското село Huangshan Mountain Village Development, проекта Nanjing Zendai Himalayas Center в Хималаите, както и по наскоро завършения Арт музей на Джордж Лукас.

 

Д'Антраси е и един от дизайнери, работещи по жилищната сграда UNIC в Париж. Проектът е творчески и уникален сам по себе си заради двойната вътрешна структура на сградата, покрита със сурова бетонна фасада и издигаща се върху подиум.

 

С офиси в редица мегаполиси като Пекин, Лос Анджелис и Ню Йорк, MAD е архитектурна компания, високо ценена заради своите оригинални и футуристични дизайни с преплитащи в себе си органични форми, често вдъхновени от природата и последните технологични решения. В проектитe на MAD често се забелязва креативната употреба на материали като неръждаема стомана (Китайски музей на дървесината) и полиран алуминий (музеят Ордос).  

 

Eдин от най-запомнящите се проекти на студиото е небостъргачът Absolute Tower в Мисасауа, Канада. 

 

Absolute Tower 

 

Такеюки Катсуя, водещ архитект на Nikken Sekkei, също е един от лекторите на предстоящата Международна фасадна конференция. Японското архитектурно студио има представителства в над 12 страни в Азия, Европа и Близкия Изток. От присъединяването си към екипа на студиото през 2000 г. до момента Такеюки Катсуя участва в проектирането на мащабни сгради с различно предназначение. В портфолиото му влизат проекти като Renai Aoyama Building (2003), Toho Gakuen College Annex (2004), NOMURA Co., Ltd. Craft Headquarter Building (2009), Mokuzai Kaikan Hall (2009), Toa Road Corporation Headquarters Building (2015).

 

През 2016 г. екипът на Катсуя печели първа награда в Международния конкурс за дизайн за емблематичния клубен стадион Камп Ноу в Барселона, Испания. Архитектите на Nikken Sekkei в сътрудничество с испанското бюро Pascual i Ausió Arquitectes предлагат значителни промени в структурата на стадиона, първоначално проектиран през 1957 г. от испанския архитект Франческо Митънс Миро.

 

 

В настоящата реконструкция големият покрив на стадиона се простира от центъра към града, преминавайки над всички тераси и пътеки, давайки символичен израз на уникалната демократична структура на футболния клуб. Същевременно чрез цялостното премахване на външната фасада на сградата зрителите стават част от природата на града. Чрез „отварянето на стадиона" архитектите целят да създадат трайно пространство, към което хората да се чувстват привързани и да усещат атмосферата на Барселона.

 

Визуализации: Nikken Sekkei 

 

Един от последните проекти на Такеюки Катсуя е Sophia Tower към едноименния университет и най-високата сграда в Йотуя - студентски кампус в Токио, Япония. Новата сграда e проектирана с внимание към местната общност, като стените в долния етаж ще бъдат покрити със същия вид теракота, използвана в църквата "Св. Игнатий" - емблематично и важно място за оживения район Йотуя.

 

Снимка: Japan times 

 

Водещият архитект на Coop Himmelb(l)au Маркус Просниг ще бъде един от ключовите лектори. Името му е синоним на свръхмодерна архитектура и се свързва с едни от най-мащабните проекти във Франция и Китай.

 

Маркус Просниг става част от екипа на международното архитектурно студио Coop Himmelb(l)au през 2002 г., като преди това работи за бюрото Arsène Henry et Triaud в Бордо, Франция. Като един от водещите архитекти на Coop Himmelb(l)au, Просниг участва в активно в архитектурни конкурси и проектиране сгради в Китай и Франция. 

 

Coop Himmelb(l)au е фирма за архитектурно проектиране с над 50 години професионална история.  Бюрото е основано от архитектите Волф Прикс, Хелмут Свицински и Майкъл Холзер и получава международно признание заедно с Петер Айзенман, Заха Хадид, Франк Гери с изложбата "Деконструктивна архитектура" от 1988 г. в Музея за модерно изкуство. 

 

Именно Просниг е архитектът зад уникалния Musee de confluences в Лион, Франция, който отвори врати през 2014 г. Музеят за футуристична архитектура съчетава две архитектурни единици, свързани по сложен начин и изградени на масивна основа - наречени са Кристал и Облак.

 

Снимка: Sergio Pirrone 

 

Реалният градски форум "Кристал" стои на северния вход откъм града. Той е с 40 м висок стъклен покрив и е мястото, където хората се срещат и обменят мисли. Кристалната форма идва от сложната конструкция - големи стъклени панели са монтирани в стоманени рамки, сглобени да дават отразяващ аспект на различните сгънати повърхности. От другата страна е Облакът, който представлява знанието за бъдещето, в което са разположени десет изложбени зали на три нива. Външната обвивка на Облак се състои от плочи от неръждаема стомана, фасетирани, за да улавят всички нюанси на небето и града, водата и зеленината.

 

В момента Маркус Просниг ръководи строителството на китайските мега проекти Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) в Шенжен и Ice World and 5 Star Hotel Star в планинския курорт Dawang в Чанша.

 

Снимка: Duccio Malagamba 

 

Проектът Ice World and 5 Star Hotel Star е уникален с перфектната симбиоза на архитектурата и заобикалящата природа. Проектът съчетава един свят на забавленията за лед с вътрешна ски писта, и воден парк, поддържащ ресторант и търговски обекти, разположени на площ от 120 000 квадратни метра. Обемът на сградата е интегриран в красив пейзаж, разполагайки се непосредствено над историческа мина и езеро за добив на цимент. В дизайнерското решение към юг и изток се открива съществуващата яма на кариерата, а скулптурната обвивка на снежния и ледовит свят се простира на 170 метра от скала до скала над потънала и окачена градина. Проекти с подобни мащаби са изключително предизвикателство и присъствието на Маркус Просниг обещава да придаде допълнителен заряд на Международната фасадна конференция.

 

Снимка: COOP HIMMELB(L)AU

 

Аудиторията на професионалния форум ще има възможност да се запознае с част от концептуалните идеи и реализирани проекти на архитекта, както и с отличителния подход на неговото студио в използването на фасетирани фасадни облицовки. Сред емблематичните проекти на Coop Himmelb(l)au е BMW Welt - многофункционален изложбен център на BMW в Мюнхен, който се използва за срещи с клиенти и промоционални мероприятия.

 

Снимка: COOP HIMMELB(L)AU 

 

В конференцията ще участва и Бернард Жилмон, който се присъединява към Европейската алуминиева асоциация (EAA) през март 2000 г. като мениджър "Масов транспорт". След дейностите, фокусирани върху сектора на търговския транспорт, той поема управлението на автомобилната и строителната дейност в асоциацията. Бернард Жилмон координира отношенията и защитава интересите на алуминиевата индустрия в Строителния и Тренспортния сектор.

 

Европейската алуминиева асоциация (EAA) представлява алуминиевата промишленост в Европа. Нейните членове включват производители на първичен алуминий в Европа, производители на валцовани и екструдирани алуминиеви продукти и техните национални асоциации в 18 европейски страни, Организацията за европейска алуминиева рециклираща индустрия и Европейската асоциация за алуминиево фолио (EAFA).

 

Организаторите са поканили и водещи имена от българския архитектурен бранш.

 

Сред тях се откроява арх. Ангел Захариев. През 2005 г. той  основава заедно арх.Асен Милев архитектурното бюро "А и А Архитекти". Той е един от основателите на фондация ГРУПА ГРАД и заедно с други известни млади архитекти се бори активно за позитивната промяна в обществената архитектура и градското планиране в България.

 

В професионалната си практика Захариев е ръководил проектирането на мащабни инвестиционни проекти като Бизнес Парк София, Капитал Форт, Музейко, Резиденшъл Парк София и Актив-Галакси. Някои от неговите проектите са отличени с награди, включително "Сграда на годината". 

 

А и А Архитекти разчитат на широк кръг от утвърдени професионални партньори в областта на архитектурното и инженерно проектиране. Архитектурното бюро работи по едни от най-значимите в пространствено и архитектурно отношение проекти в София и България, като Sofia Capital City и Sky Fort. Офис сградата Capital Fort е първият небостъргач в София с височина от 126 метра и авангардни архитектурни форми. Целият комплекс Sofia Capital City е мащабен проект за изграждането на ново „бизнес сити" с високи и модерни сгради, което за първи път ще обединени и съседните проекти в общата среда. 

 

Sky Fort 

 

Владимир Маринов е структурен инженер с дълъг опит в сферата на специалните конструкции и стъклените фасадни решения, като е бил част и от проектовите екипи на студията Foster + Partners, SANAA, Heatherwick Studio и ARUP.

 

Отвъд професионалната си практика инж. Маринов участва в научни проекти с Университета в Кеймбридж и преподава в Imperial College Лондон и Architectural Association във Великобритания.

 

Маринов е проектирал и управлявал комплексни проекти със стъкло и други нестандартни материали. Един от неговите значими проекти във Foster + Partners е Apple Park - Калифорния, в който тази година ще бъдат преместени 12 000 служители на технологичния гигант.

 

Apple Park заменя 5 милиона квадратни фута асфалт и бетон с тревисти полета и над 9000 дървета, устойчиви на суша и засушавания, захранващ се с 100 процента възобновяема енергия. В комплекса се намира най-голямата в света естествено вентилирана сграда, проектирана да не изисква отопление или климатизация за девет месеца от годината.

 

 

На конференцията ще вземе участие и арх. Радомир Серафимов, доказан професионалист с 20-годишна практика в архитектурното проектиране. От 17 години той е управляващ партньор в „Ателие Серафимов Архитекти"ООД. 

 

Арх. Серафимов, сам и в колектив, участва в проектирането на емблематични проекти, сред които се открояват болница "Токуда", зала "Булстрад Арена Русе", Реконструкцията на "Дворец на Културата и Спорта" гр. Варна, ИКЕА, "Порше център", Лот 1 от Първи Метродиаметър до летище София, "Алфа Банк" и Заводът за преработка на отпадъци в София.

 

Проектантското бюро „Ателие Серафимов Архитекти "е основано през 1990 г., като екипът му постепенно се разраства и днес е сред най-големите архитектурни компании в България. Студиото включва над 25 служители - архитекти, конструктори, специалисти в областта на градоустройственото планиране и дизайнери, както и над 100 асоциирани инженери фирми и консултанти.

 

Един от последните проекти - многофункционалната сграда Blue offices, се откроява в архитектурната среда на София с изчистени форми, огледална плоскост на фасадите и фина пластика на детайла. 

 

Biovet 

 

В конференцията ще участва също арх. Росица Браткова. През 2004 г. заедно с арх. Пламен Братков тя основа Aedes Studio, което проектира и работи по някои от най-емблематичните сгради в София. Портфолиото на студиото се разпростира в сферите на архитектурата, интериорния дизайн, графичния и медиен дизайн. 

 

Проектите на студиото са във фокуса на редица публикации в различни издания, сред които „20 European Architecture" на A10, „Brick" на Phaidon; Apartment Buildings Today, LINKS; „Atlas of European Architecture" на BRAUN.

 

Aedes studio е част от единствения български павилион на Архитектурното биенале във Венеция през 2008 г. и няколко пъти участва в Седмица на архитектурата в София и във  фестивала One Architecture Week.

 

Жилищната сграда Jaclyn е единственият български проект, който става част от селекцията на Mies van der Rohe през 2009 г. През 2013 г. Red Apple Apartment Building получи второ място на Architext Festival в Букурещ.

 

 

Може да следите актуална информация за събитието и лекторите, които ще вземат участие на сайта на форума - facadeconference.com.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор