СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
2 проверени от 14 къщи за гости отговарят на изискванията
 Facebook

2 проверени от 14 къщи за гости отговарят на изискванията10.06.2019 / 13:37 - CityBuild.bg

Поредността на посещенията на останалите 13 проекта също ще бъде определена от медиите.

 

Вчера експерти на Държавен фонд „Земеделие" и Министерство на земеделието провериха къща за гости. Кандидатът в подал проектно предложение чрез МИГ Лясковец-Стражица за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е в размер на 74 804 лв.


Къщата за гости в Лясковец е напълно изрядна и отговаря на всички изисквания, казаха от министерството. Тя съществува от 2015 г. и се използва по предназначение, има регистър на нощувките и гостите. Къщата е посещавана от български и чуждестранни туристи от Португалия, Франция и Румъния. На месец са регистрирани около 150 нощувки, което средно е около 5 нощувки на ден. При проверките са установени документи за нощувки от ноември 2015 г. до настоящия момент, което означава, че къщата функционира по предназначение. Представени са документи за платени данъци за всички години. Платени за 2019 г. са и туристическите такси към Община Лясковец.

 

Къщата като разходи отговаря на Стратегията за местно развитие на МИГ Лясковец - Стражица, към която собствениците й са кандидатствали през миналия програмен период и към която са подали проектно предложение за настоящия. Изготвените от проверяващите протокол и доклад от проверката ще бъдат предоставени на ДФЗ. От Фонда ще разгледат проекта за допустимост и ще извършат допълнителни проверки.

 

 

Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието провериха и хотел в с. Гургулят. Кандидатът е подал проектно предложение чрез МИГ Сливница-Драгоман за финансиране на проект „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ПРСР. Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв.

 

Хотелът е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г. След построяването през 2008 г. обектът предоставя туристически услуги. Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В периода 2009-2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. „Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление“, каза собственичката на хотела.

 

 

Експертите провериха и два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ ,,Берковица и Годеч". Едното е за оборудване и ремонт на хотел в Берковица. Стойността на исканата субсидия е 179 157 лв. Хотелът е построен през 2009 г. Установено е, че през всяка от годините има реализирани нощувки от български и чуждестранни граждани, водени в отделни регистри. Документите са изрядни и хотелът се използва за настаняване на туристи. До този момент обектът не е ползвал финансиране с европейски средства.

 

Експертите извършиха проверка и на друго проектно предложение - за създаване на център за деца скаути за нощуване на палатки. Стойността на исканата субсидия е в размер на 197 626 лв. По думите на кандидата проектът цели провеждане на тренировъчни лагери за деца от региона и е изцяло ангажиран за работа с тях. Кандидатстващият за финансова помощ заяви, че няма свързаност с местната власт, както и роднински или бизнес отношения с Местната инициативна група. Собственичката на имота, която е кандидат за инвестицията, е член на българско скаутско сдружение. Тя посочи, че в България има 20 скаутски клуба и след извършване на инвестицията в с. Ягодово ще бъде открит 21-вия скаутски клуб в страната. „На този етап не можем да направим заключение за използването на инвестицията, тъй като тя не е извършена", съобщи Спасов след извършената проверка.

 

Предстои да бъдат проверени още 10 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Както министър Десислава Танева обяви преди няколко дни, ще бъдат проверени общо 14 проекта за къщи за гости. Обект на проверка са тези, които са поискали допълнително финансиране за басейни, джакузита и ресторанти.

 

 
още от Новини

още от Страната