СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ДНСК проверява строителството на I Tower (хотел Marriott) в София
 Facebook

ДНСК проверява строителството на I Tower (хотел Marriott) в София22.05.2020 / 16:39 - CityBuild.bg

Докладът с резултатите ще бъде предоставен на Върховната административна прокуратура.

 

ВАП сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач I Tower в центъра на София. Прокуратурата е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

 

ВАП изиска и от главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж. Днес той коментира единствено, че не е получил становище от прокуратурата, а за разрешението за строеж трябва да се произнесе ДНСК.

 

Резултатите от проверката трябва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.

 

 

Припомняме, че Черноморска банка за търговия и развитие и Пощенска банка финансират изграждането на първия хотел от веригата „Мариот" у нас. Инвеститор в петзвездния хотел е италианската Finvis. 113-метровата сграда се изгражда на пл. "Македония" до старата сграда на КНСБ и новата TELUS Tower | City Tower срещу Министерството на земеделието. Изпълнител на I Tower (хотел Marriott) е „Щрабаг", а проектант - „Архитектурно студио Пантелеев" ЕООД. Повече за проекта прочетете тук.

 

 

Според посочената от прокуратурата "информация в медиите" случаят с бъдещия хотел "Мариот" е идентичен с този на "Златен век" и ако за институциите проектът на "Артекс" няма валидни строителни книжа, то и за хотела важи същото, тъй като при липсата на удължаване на разрешението за строеж от 2012 г., то би трябвало да е изтекло през 2017 г. Въпреки това и след датата на евентуалното му изтичане се правят промени в проекта и се предполага, че за него е приложена направената през 2017г. поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), станала известна като "поправката „Артекс". Според нея разрешителните за строеж на обектите от висока категория вече са със срок от 10 години.

 

Снимка: CityBuild.bg. Трите сгради на площад "Македония".

 

Снимка: CityBuild.bg. Сградата откъм бул. "Ал. Стамболийски".

 

 

 

 

 

Снимки: Строителство София

 

 
още от Новини

още от София