СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проверка на "Контрол по строителството" в НАГ искат от КАБ
 Facebook

Проверка на "Контрол по строителството" в НАГ искат от КАБ05.08.2019 / 10:27 - CityBuild.bg

Получени са много сигнали за сериозни нарушения в цяла София.

 

"Имаме съмнения за работата на арх. Влади Калинов, както и на цялата дирекция  "Общински строителен контрол" в НАГ към Столична община под негово ръководство", заяви за bTV председателят на УС на Камарата на архитектите Борислав Игнатов. Една от причините е, че в цяла София има сгради с изцяло асфалтирани прилежащи площи, а трябва да са с 35% озеленяване.

 

Грозната истина за озеленяването в Столична община - 100% асфалт върху целия парцел въпреки, че по Общия устройствен план за тази зона Жс (средно високо жилищно застрояване) се изисква МИНИМУМ 35% от площта на всеки имот да бъде озеленена и МИНИМУМ половината от това озеленяване да е с дървета!", написа във Фейсбук арх. Игнатов.

 

 

 

 

 

 

 

Камарата на архитектите поиска и да направи независима експертна проверка на сградата с терасата на подалият оставка шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев /днес той беше възстановен на работа като прокурор/. Собствениците трябва да дадат съгласие за това, включително Георгиев, засега обаче няма положителен резултат. От КАБ са изискали цялата документация по случая, но не са получили достъп до строителните книжа на сградата, а в момента проверка се извършва от район „Слатина".

 

 

Такъв тип нарушения за допълнителни помещения и дори цели етажи има в много столични квартали, заяви арх. Игнатов. Според него тези нарушения не са изключения, а практика, и затова Камарата на архитектите иска цялостна проверка назад във времето на дирекция "Общински строителен контрол", ръководена от арх. Влади Калинов. В деня, в който поискахме тази проверка, арх. Калинов беше освободен от длъжност.

 

 

КАБ отдавна настоява контролът да бъде в реалния свят, а не на "папки", както е в момента. Дирекция "Строителен контрол" на Столична община трябва да се преструктурира така, че да прави ежегодни проверки на въведените в експлоатация обекти. Със съвременните средства това може да се прави лесно и от въздуха. А Дирекция "Зелена система" е крайно време да приеме озеленените покриви за добро решение, което е в полза на града и жителите му и да насърчава тяхното използване, вместо да го спъва, както е сега. Крайно време е да се прекрати с архаичното "одобряване на проекти" и да се премине към истински контрол на сградите, улиците и съоръженията. Иначе ще продължаваме да живеем в мръсни градове, направени по красиви чертежи", казва председателят на Камарата на архитектите в България.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано