СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Проверката на пътищата ще се случи тогава, когато законите позволяват
 Facebook

Проверката на пътищата ще се случи тогава, когато законите позволяват08.11.2018 / 16:50 - CityBuild.bg

Това каза инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, по повод искането на депутати от БСП.

 

"Колегите работят, проверяват всички закони, нормативни документи, по които може да се осъществява такава проверка на външни лица. Законът за устройство на територията много ясно показва какви са правата и отговорностите на целия инвестиционен процес по реализирането на ново строителство, ремонтни дейност, така че, който иска да осъществява такива проверки, особено народни представители, би трябвало да се запознаят първо със Закона за устройство на територията, обхватът как се извършват проверки, чия отговорност е и ако считат, че законодателството в Република България не позволява такива проверки, или позволява такива проверки, би трябвало, тъй като те са хората, които коват законите, да ги осъществяват", заяви инж. Атанасов за bTV. Той уточни, че в кратки срокове народните представители ще получат отговор от АПИ.

 

Припомняме, че БСП поиска независима техническа експертиза на АМ "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", както и на първокласни пътища като Околовръстното в София. Депутатът Елена Йончева поясни, че повод за искането е катастрофата край Своге и установяването на некачествено строителство на пътния участък там. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Светослав Гласов възложи със заповед на инж. Дончо Атанасов да предприеме всички необходими действия, свързани с внесеното от депутати от БСП искане.

 

Инж. Атанасов подчерта, че в последните години проектите, изпълнявани от пътната агенция със средства от фондовете на ЕС по оперативните програми „Транспорт" и „Регионално развитие", са проверявани от лицензирани независими лаборатории, ангажирани от Европейската комисия. Проверявани са участъци, пуснати в експлоатация, и такива в строителство - АМ „Тракия", АМ „Струма" и АМ „Марица". По време на строителството е извършван мониторинг и са взимани множество проби, каза той. В проверката, поискана от народните представители, са включени и пътища, строени преди 30 години, които са изградени по тогавашните норми на проектиране, а изискванията и техническите спецификации се променят в годините.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано