СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пуснаха новото 6,5 километра трасе по АМ "Струма"
 Facebook

Пуснаха новото 6,5 километра трасе по АМ "Струма"23.05.2019 / 12:36 - CityBuild.bg

Междувременно стартира строителството на магистрала „Европа“.

 

Днес беше пуснат новият участък от 6,5 км от автомагистрала „Струма” - с около година предсрочно - с нови кръгови кръстовища, мостове и укрепени свлачища. Целта е улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към Югозападна България и Гърция при предстоящите почивни дни и летния сезон. Всички артефакти и културно-исторически ценности от района са преместени с идея община Благоевград да изгради археологически център. Ангажимент на държавата ще бъде към него да бъдат изградени паркинг и пътна връзка към магистралата, които в момента се проектират.

 

 

 

 

 

 

Днес стартира строителството на магистрала „Европа". Трасето ще свързва София с граничния пункт „Калотина" на границата със Сърбия. То е част от трансевропейския коридор, който свързва Европа и Азия. Първият етап от строителството включва 17-километров участък от Калотина до Сливница и ще бъде готов през октомври следващата година, каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира началото на строителните дейности по него. В участъка ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано, с което отсечката ще стане с магистрален габарит.

 

 

Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г., но премиерът Борисов призова изпълнителите да завършат отсечката до края на 2020 г. „За Нова година догодина трябва ходят до Белград по магистрала", заяви министър-председателят.

 

Премиерът Борисов посочи и че са предвидени средства за разширение на ГКПП „Калотина" заради притока на инвестиции в страната. Той подчерта, че се очаква засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването на му.

 

Трасето на АМ „Европа" между ГКПП „Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Първият участък от ГКПП „Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. В края на 2018 г. бе сключен договор с изпълнителя на техническия проект и строителство на обекта и предстои подписването на договора за строителен надзор. Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

 

 
още от Новини

още от Страната