СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Първата жилищна сграда в Central Park Burgas ще е готова до края на годината
 Facebook

Първата жилищна сграда в Central Park Burgas ще е готова до края на годината18.03.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

За най-мащабната инвестиция в строителство за последните 30 години в града създават нова технология на управление.

 

 

„Сентрал парк" ЕООД, еднолична собственост на една от най-големите строителни фирми в Югоизточна България - „Трианивест" ООД, ще изгради мултифункционален комплекс, простиращ се на 40 дка. Парцелът е на ул. "Даме Груев" 2 - до мол „Галерия" срещу парк „Света Троица". Комплексът Central Park Burgas ще разполага с 460 апартамента, 3 офис сгради за над 5 хил. служители, насочени към ИТ бизнеса, конферентен център, арт център, търговски площи, парково пространство, ботаническа градина, дзен градина, водно огледало, фонтани, три шопинг центръра, спортен център, SPA център, заведения за хранене /азиатска и средиземноморска кухня, както и типичен британски пъб/, кафенета, детски център и други удобства.

 

 

Зеленината от парка на кв. "Славейков" се допълва от над 7 000 кв. м растителност в самия комплекс, които включват покривни градини с вечнозелени видове и озеленени тераси. Комплексът ще има много живи зелени пана и картини, в които специална растителност ще формира геометрични визии и по стените и вертикалните равнини. Морската тематика ще е застъпена в ботаническата градина на комплекса, където сред огромни аквариуми по 3 метра височина и 1,5 метра ширина всекище има възможност да изпие чаша капучино или участва в неделен брънч в прилежащото заведение. Целодневна детска занималня ще води в кът на ботаническата градина, където децата ще могат както да играят, така и да научават нови неща за природния свят. Освен ботаническата, дзен градина е проектирана в западната част на Central Park. 

 

 

Фонтанът в Sony Center Berlin е послужил за вдъхновение на архитектите от Архитектурно студио „ШАРЕНКОВ АРХИТЕКТИ" ЕООД за водното огледало в средата на Central Park. В технологията и материалността на изпълнението също са търсени аналогии.

 

 

Предвиден е комуникативен подземен паркинг с удобен достъп към "Даме Груев", както и изключително лесно еко придвижване с велосипед. На едно от подземните нива ще има паркинг за байкърите, а асансьор ще отвежда до 6-ия метър на пасарелката, от която всеки с колело ще може да влезе директно в парка и оттам да се включи в градската велосипедна мрежа. Пасарелка над булеварда към парка е пешеходната връзка между комплекса Central Park и прилежащата паркова зона.

 

 

BMS системата (система за автоматизация и контрол) на „Сентрал парк" се създава специално за комплекса. Инвеститорите са ангажирали екип от IT специалисти, които създават нова технология на управление на обществените пространства, офис площи, жилищни сгради, градини и паркинги. От влизането в подземния паркинг, което се осъществява „без билет", а чрез видео контрол на времетраенето на престоя, през охраната и наблюдението, асансьорите, осветлението, климатизацията, отчетът на ток и отопление, поливните системи до последната електрическа крушка и светещ бутон, всяка стъпка ще е автоматизирана и ще подава сигнал при проблем до секунди. Към това се добавя и управлението на 7 000 кв. м соларни панели - слънчева енергия, равняваща се на 1 MWp, която ще се използва за захранване на общите части на комплекса, енергоспестяващи соларни лампи по алеите, както и отопление, осветление и напояване на ботаническата градина. Специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода ще позволява използването й за битови нужди, което повишава енергийната ефективност на проекта. Инвеститорите изграждат и когенерация за намаляване на общите разходи в комплекса.

 

Плановете на инвеститорите са да изпълнят със съдържание бизнес зоните, за да бъде реализиран научно-технологичен парк. Ще бъдат поканени преподаватели от двата бургаски университета да провеждат лекциите в новия конферентен център, за да се правят семинари и специализирани обучения.

 

 

Строителните дейности напредват и до края на годината първата жилищна сграда вече ще бъде вдигната, заедно с ниската част на комплекса, която е предвидена за търговски площи.

 

 

Общата инвестиция в Central Park, определян за първия иновативен и мултифункционален комплекс с поглед в бъдещето, е за 60 млн. евро.

 

В комплекса ще бъдат използвани и гъвкави решения за постигане на културна среда. Така в предвидения Арт клуб в Сентрал парк ще се дава възможност за гостувания на пътуващи театри и поставяне на национални известни представления, както и моноспектакли, а вероятно и на набиращата сила в София стендъп комеди култура.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано