СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
За първи път ще се строи метростанция с публично-частно партньорство
 Facebook

За първи път ще се строи метростанция с публично-частно партньорство12.10.2017 / 11:16 - citybuild.bg

Столичният общински съвет одобри подписването на договор с „Арселанд Есперия“ ЕАД.

 

Внесеният доклад предвижда изграждане на интермодален транспортен възел при пресичане на ж.п. линия с метроучастъка Метростанция „Сливница"-Метростанция „Обеля", включващ нова метростанция, перони на ж.п. спирка и независима връзка на Линия 2 на метрото с метродепо в кв. Обеля. Докладът бе внесен от общинските съветници Зафир Зарков, Борислав Бориславов, Калоян Паргов, Станил Станилов и Симеон Славчев. 

 

 

Изграждането на метростанцията е предвидено по проект от 2003 г., както и в Общия устройствен план на София, но е липсвало финансиране. Строежът й ще струва 24 млн. лева, като 51% от сумата ще бъде платена от частното дружество "Арсланд Есперия", а 49% - от Столичната община. Дружеството ще отговаря за първоначалните етапи от строежа на станцията, а Столичната община ще изготви инженерните проекти. 

 

Тъй като "Арсланд Есперия" има намерение да построи затворен жилищен комплекс с поликлиника и училище в района, поема част от инвестицията за новата метростанция. В отделен проект НКЖИ предвижда върху нея да бъде построена жп гара "Обеля", която ще е крайна гара за влаковете, идващи от Елин Пелин и преминаващи през Централната гара. Предвижа се извън този проект в района да бъде изградена и автогара. Така всъщност ще бъде създаден интермодален терминал, който да подобри транспортните връзки между София и районите в областта.  

 

 
още от Новини

още от София