СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Първото парк училище у нас отвори официално
 Facebook

Първото парк училище у нас отвори официално03.09.2019 / 15:28 - CityBuild.bg

Пясък от Карибския регион за детската площадка, фотоволтаици и пречиствателна станция за питейна вода има в Britanica park school.

 

 

На официална церемония днес беше открито първото в страната училище от ново поколение - BRITANICA Park School. То предлага висококачествено обучение за деца от 2,5 години (детска градина) до 12 клас. "Вярваме, че архитектурата трябва да подпомага качеството на процеса на образование и развитие на децата", каза арх. Цветан Петров от „Иво Петров Архитекти", проектанти на училището.

 

 

„Сградата е проектирана по най-новите стандарти и е изградена според принципите за пасивна къща. За това можем да дадем няколко аргумента: изградена е самостоятелна фотоволтаична система, водата е в изворно състояние благодарение на специална технология, а строителните материали са изцяло екосъобразни", коментира Любомир Лалов, създател на училища BRITANICA и BRITANICA Park School.

 

 

НАЧАЛОТО

 

На 15 423 квадратни метра в кв. Драгалевци в София, Britanica park school е различна и нова концепция. Тя надгражда натрупания до момента 30-годишен опит на академичния екип, методолозите и специалистите от "Дрита" и иновативният образователен модел на BRITANICA, развиван и обогатяван вече 20 години. Двете институции поставят началото на първото парк училище у нас.

 

 

ИНОВАТИВНОСТ И УСТОЙЧИВОСТ

 

Сградата е разделена на 7 корпуса, като са отделени всички възрастови граници - от детска градина до гимназиални класове. Тя разполага с: озеленен покрив с кът за обучение, иновативна система за пречистване на въздуха в помещенията, както и такава за филтриране и промяна на кристалната решетка на водата. В изградената пречиствателна станция за отпадна вода тя се преработва и след това се използва за поливане на зелените покриви и други зелени площи. Училището разполага и с фотоволтаична централа на покрива с капацитет от 200kW.

 

 

ИНТЕРИОР И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Сградата е с интериор, създаващ усещане за уют и простор, с  ocтъĸлявaнe за днeвнa cвeтлинa, cвeтлo дъpвo и аĸycтични тaвaни. Тя разполага с модерно оборудване и аудио-визуална техника от най-висок клас. В сградата са разположени: учебни кабинети, зали (за събития, изобразително изкуство, за обучение по музика и танцово изкуство, театрална зала), помощни кабинети, специализирани кабинети по физика, химия и биология, медицински кабинет, столова със самостоятелен кухненски блок с приготвена на място здравословна храна, отделна секция за детска градина със собствен физкултурен салон, вътрешен амфитеатър с атриум, класическа библиотека, както и спортна зала, отговаряща на стандартите на FIBA за провеждане на състезания.

 

 

 

 

Подовете и таваните са антибактериални, като специална вентилационна система разпръсква свежия въздух навсякъде. Отоплението е изцяло подово, като това предразполага и към занятия, които могат да се провеждат на килимите - целта е да бъде създадена семейна обстановка. Класните стаи разполагат с дивани, шкафчета и бюра, които предразполагат към групови занимания.

 

 

ДВОР И ПАРК

 

Новият училищен кампус разполага със собствен парков двор, в който са разположени: иновативни външни класни стаи, четири игрови площадки към детската градина с пясък от Карибския регион, открити зони за обучение и провеждане на уъркшопи и игри, амфитеатър, паркинг и две спортни игрища.

 

 

ИНВЕСТИЦИЯ И СТРОИТЕЛСТВО

 

Изграждането на иновативния училищен комплекс се реализира от „Пайп Систем" АД съвместно с „Инженерни Системи" ООД. Πoдгoтoвĸaтa нa пpoeĸтa e oтнeлa цeли пeт гoдини, зaтoвa peaлизaциятa e в peĸopден cpoĸ - една година. "Пайп Систем" са и cтpoитeлeн мeниджъp нa пpoeĸтa. Според управителя на компанията инвеститор Любомир Лалов инвестицията е 20 млн. лв.

 

 

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРАКТИКИ

 

Образователната система и методиките на преподаване са базирани на най-новите световни практики. Фокус на учебния процес се поставя чрез следните иновативни методи:

 

Интердисциплинарни връзки (Interdisciplinary Approach)

 

Обучение чрез интегриране на теми от един учебен предмет в друг, което помага на учениците да си изградят цялостна представа за изучаваната тема. Създаването на връзки и взаимодействия между отделните предмети ще помогне да децата да развият своя критичен поглед върху преподавания материал, като се избегне моментът със систематичното заучаване на уроците.

 

Обучение, базирано на проекти (Project-based Learning)

 

Учениците разрешават различни проблеми, което развива аналитичното им мислене, социалните умения, както и уменията им за генериране на ефективни идеи и разрешаване на казуси. Именно подобни разнообразни и интересни проекти ще помогнат на децата да свързват учебния материал с реалния живот.

 

Дизайн мислене (Design Thinking)

 

Децата са провокирани да намират креативни решения на различни казуси и да оценяват сами постигнатите резултати. Учат се да разглеждат проблемите като възможности и да прилагат творчески подход при търсенето на най-доброто решение. Образователната концепция дава възможност на учениците не само да усъвършенстват своите академични знания, но и да израстват като достойни хора и да развиват у себе си качествата и уменията на 21-ви век. Това са критично мислене, креативност, любопитство, лидерство, социална отговорност, разрешаване на проблеми, работа в екип.

 

Персоналът на училището ще е 70 души. Предвижда се броят на учениците да е 450. Детската градина ще разполага с 64 места, като децата са разпределени в 4 целодневни групи.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно