СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Първото парк училище у нас отвори официално
 Facebook

Първото парк училище у нас отвори официално03.09.2019 / 15:28 - CityBuild.bg

Пясък от Карибския регион за детската площадка, фотоволтаици и пречиствателна станция за питейна вода има в Britanica park school.

 

 

На официална церемония днес беше открито първото в страната училище от ново поколение - BRITANICA Park School. То предлага висококачествено обучение за деца от 2,5 години (детска градина) до 12 клас. "Вярваме, че архитектурата трябва да подпомага качеството на процеса на образование и развитие на децата", каза арх. Цветан Петров от „Иво Петров Архитекти", проектанти на училището.

 

 

„Сградата е проектирана по най-новите стандарти и е изградена според принципите за пасивна къща. За това можем да дадем няколко аргумента: изградена е самостоятелна фотоволтаична система, водата е в изворно състояние благодарение на специална технология, а строителните материали са изцяло екосъобразни", коментира Любомир Лалов, създател на училища BRITANICA и BRITANICA Park School.

 

 

НАЧАЛОТО

 

На 15 423 квадратни метра в кв. Драгалевци в София, Britanica park school е различна и нова концепция. Тя надгражда натрупания до момента 30-годишен опит на академичния екип, методолозите и специалистите от "Дрита" и иновативният образователен модел на BRITANICA, развиван и обогатяван вече 20 години. Двете институции поставят началото на първото парк училище у нас.

 

 

ИНОВАТИВНОСТ И УСТОЙЧИВОСТ

 

Сградата е разделена на 7 корпуса, като са отделени всички възрастови граници. Тя разполага с: озеленен покрив с кът за обучение, иновативна система за пречистване на въздуха в помещенията, както и такава за филтриране и промяна на кристалната решетка на водата. В изградената пречиствателна станция за отпадна вода тя се преработва и след това се използва за поливане на зелените покриви и други зелени площи. Училището разполага и с фотоволтаична централа на покрива с капацитет от 200kW.

 

 

ИНТЕРИОР И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Сградата е с интериор, създаващ усещане за уют и простор, с  ocтъĸлявaнe за днeвнa cвeтлинa, cвeтлo дъpвo и аĸycтични тaвaни. Тя разполага с модерно оборудване и аудио-визуална техника от най-висок клас. В сградата са разположени: учебни кабинети, зали (за събития, изобразително изкуство, за обучение по музика и танцово изкуство, театрална зала), помощни кабинети, специализирани кабинети по физика, химия и биология, медицински кабинет, столова със самостоятелен кухненски блок с приготвена на място здравословна храна, отделен корпус за детска градина със собствен физкултурен салон. Специфичното за нея са външните зони за игра на децата. Всяка група си има собствена площадка за игра, съобразена с изискванията на съответната възрастова група. Градината разполага с лесен достъп на децата до терена на площадките.

 

 

 

 

 

В училището има вътрешен амфитеатър с атриум. Той e oтворено пространство за деца от всички класове, затова в непосредствена близост до него са проектирани и другите големи общи пространства - кантината и библиотеката.

 

 

 

В библиотеката е съчетано усещането за класическа библиотека с рафтове и книги и модерен информационен център. Настилката е мека с оглед на това да бъде максимално тихо. Остъкляването има за цел да позволи на децата отвън да надникнат, да видят какво се случва вътре и да им стане любопитно, за да влязат и те.

 

 

 

Спортната зала отговаря на стандартите на FIBA за провеждане на състезания. Тя е мултифункционална с обособени места за волейбол, баскетбол, тенис, футбол. Има възможност за разделяне на полетата по различен начин, за да могат няколко класа да играят там различни спортове.

 

 

В класните стаи на Britanica Park School и по коридорите са монтирани акустични панели, тъй като това подобрява комфорта на обитаване предвид дейността на сградата. Подовете и таваните са антибактериални, като специална вентилационна система разпръсква свежия въздух навсякъде. Отоплението е подово, като това предразполага и към занятия, които могат да се провеждат на килимите - целта е да бъде създадена семейна обстановка. Класните стаи разполагат с дивани, шкафчета и бюра, които предразполагат към групови занимания.

 

 

 

ДВОР И ПАРК

 

Новият училищен кампус разполага със собствен парков двор, в който са разположени: иновативни външни класни стаи, четири игрови площадки към детската градина с пясък от Карибския регион, открити зони за обучение и провеждане на уъркшопи и игри, амфитеатър, паркинг и две спортни игрища.

 

 

ИНВЕСТИЦИЯ И СТРОИТЕЛСТВО

 

Изграждането на иновативния училищен комплекс се реализира от „Пайп Систем" АД съвместно с „Инженерни Системи" ООД. Πoдгoтoвĸaтa нa пpoeĸтa e oтнeлa цeли пeт гoдини, зaтoвa peaлизaциятa e в peĸopден cpoĸ - една година. "Пайп Систем" са и cтpoитeлeн мeниджъp нa пpoeĸтa. Според управителя на компанията инвеститор Любомир Лалов инвестицията е 20 млн. лв.

 

В обекта са използвани системи на KNAUF. Това са преградни стени W112 (единична конструкция от метални профили, съчетана с двуслойна облицовка с гипсови плоскости от всяка страна); предстенни обшивки W623 (конструкция от CD метални профили, позволяваща изпълнението на големи височини благодарение на директните окачвачи, които свързват конструкцията към стената); шахтови стени W628 и гладки тавани D112 (система, изградена на метална конструкция от CD метални профили на две нива (носещи + монтажни), която може да се комбинира с различни видове облицовка, според изискванията на тавана). За училището са доставени около 14 500 м2 плоскости и 12 000 м профили, ревизионни клапи и пожарни преминавания.

 

 

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРАКТИКИ

 

Образователната система и методиките на преподаване са базирани на най-новите световни практики. Фокус на учебния процес се поставя чрез следните иновативни методи:

 

Интердисциплинарни връзки (Interdisciplinary Approach)

 

Обучение чрез интегриране на теми от един учебен предмет в друг, което помага на учениците да си изградят цялостна представа за изучаваната тема. Създаването на връзки и взаимодействия между отделните предмети ще помогне да децата да развият своя критичен поглед върху преподавания материал, като се избегне моментът със систематичното заучаване на уроците.

 

Обучение, базирано на проекти (Project-based Learning)

 

Учениците разрешават различни проблеми, което развива аналитичното им мислене, социалните умения, както и уменията им за генериране на ефективни идеи и разрешаване на казуси. Именно подобни разнообразни и интересни проекти ще помогнат на децата да свързват учебния материал с реалния живот.

 

Дизайн мислене (Design Thinking)

 

Децата са провокирани да намират креативни решения на различни казуси и да оценяват сами постигнатите резултати. Учат се да разглеждат проблемите като възможности и да прилагат творчески подход при търсенето на най-доброто решение. Образователната концепция дава възможност на учениците не само да усъвършенстват своите академични знания, но и да израстват като достойни хора и да развиват у себе си качествата и уменията на 21-ви век. Това са критично мислене, креативност, любопитство, лидерство, социална отговорност, разрешаване на проблеми, работа в екип.

 

Персоналът на училището ще е 70 души. Предвижда се броят на учениците да е 450. Детската градина ще разполага с 64 места, като децата са разпределени в 4 целодневни групи.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно