СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Разговори за града: Пешеходен град
 Facebook

Разговори за града: Пешеходен град17.06.2019 / 16:07 - CityBuild.bg

Направление "Архитектура и градоустройство"-СО ви кани на четвъртото от поредицата събития. В него участват членове на журито в конкурса за пл. "Света Неделя".

 

Пешеходен град“ е темата на предстоящото събитие, в която специални гости ще бъдат: арх. Сергей Кузнецов, главен архитект на Москва, Русия, арх. Марлена Хапах, главен архитект на Варшава, Полша, арх. Йони Бабоци, ръководител на дирекция „Териториално планиране“ към община Тирана, Албания, арх. Галина Тачиева, специалист по градоустройство, градски дизайн и архитектурен дизайн с повече от двадесет години опит в областта на устойчивото градско развитие, обновяването на градската среда, управлението на разрастването на градските райони, Маями, Флорида. Те пристигат в София по покана на главния архитект на Столична община – арх. Здравко Здравков, с който ще дискутират важни теми от областта на градското планиране. По време на събитието ще бъде и официалното представяне на издадената съвместно с издателство „Жанет 45“ за първи път на български език книга „Пешеходен град“ на Джеф Спек.

 

 

Сергей Кузнецов е назначен за главен архитект на Москва през 2012 г. През 2001 г. завършва Московския архитектурен институт със специалност архитектура. През 2010 г. е съавтор на проекта и дизайна на изложбата Фабрика Русия в руския павилион на XII-то архитектурно биенале във Венеция. През 2012 г. на XIII-то архитектурно биенале във Венеция, той е съкуратор и съавтор на дизайна на изложбата в руския павилион, която получава награда „Специално внимание" на журито на Биеналето.

 

По инициатива на Сергей Кузнецов са организирани повече от 50 архитектурни конкурса с различен мащаб - от градоустройствени проекти и сгради в ключови точки на града до конкурси за фасади и дори отделни елементи на сгради. Кузнецов почти винаги участва в журито на тези конкурси или е негов председател. Всяка година под негово ръководство се провеждат образователни изложби и конференции под надслов „Удобен град" и „Отворен град".

 

Припомняме, че арх. Сергей Кузнецов беше гост на едно от събитията "Разговори за града" през октомври миналата година. Тогава той  разказа за проектите в Москва /вижте тук/.

 

Марлена Хапах е архитект и градостроител, ръководител на департамента по Архитектура и пространствено планиране във Варшава. Тя е завършила факултета по архитектура във Варшавския технологичен университет.

 

В периода 2012-2015 г. е вицепрезидент, а от 2015 до 2016 г. е президент на Варшавския филиал на Асоциацията на полските архитекти.

 

Преди да стане главен архитект на Варшава, тя е член-основател на неправителствената организация "Odblokuj" (англ. Un-Block), която работи заедно с местните жители за съживяване на градските пространства.

 

 

 

Йони Бабоци е урбанист и архитект. Понастоящем работи като изпълнителен директор в департамента по териториално планиране и градско развитие в община Тирана, ръководейки екип от над 100 архитекта, урбаниста и инженера.

 

Предишният му опит включва работа в частния сектор, редица успешни участия в международни архитектурни конкурси, вследствие на дългогодишния си опит стартира нов вид планиране и проектиране за албанското правителство, наречено Atelier Albania.

 

Той е изключително страстен по отношение на архитектурата и планирането и понастоящем е насочен към изучаването на иновациите в градското преустройство, като в същото време използва по-устойчиви, приложими и функционални методи за планиране.

 

Галина Тачиева е специалист по градоустройство, градски дизайн и архитектурен дизайн с повече от двадесет години опит в областта на устойчивото градско развитие, обновяването на градската среда, управлението на разрастването на градските райони, основано на формата „код за регулиране на използването на земята за постигане на специфична градска форма”. Тя е автор на всепризнатото Ръководство по обновяване на предградията/ Sprawl Repair Manual (Island Press)/ и на модула Смарткод за обновяване на предградията /SmartCode Sprawl Repair Module/.

 

Тъй като владее няколко езика, Тачиева има опит в работата по проекти в Съединените щати, Латинска Америка, Европа и Русия, включително по теми като регионални планове, опазване на околната среда, нови общности, курортни градове, градски центрове и плътно градско застрояване, както и търговски, институционални и жилищни сгради. Управлява сложни проекти и колективи, ръководила е интензивни сесии за планиране и други обществени процеси – от инициирането на проекта до осъществяването му.

 

Тачиева има активна гражданска позиция. Член е на Конгреса за нов урбанизъм (CNU) и ръководи неговата национална инициатива за модернизиране на предградията. Член-основател е на Съвета за европейски урбанизъм (CEU) и чете лекции по цял свят. Била е гостуващ лектор и критик по дизайн в Харвардския университет, във Федералния университет на щата Рио де Жанейро (UNIRIO) и в Университета в Маями.

 

И четиримата са в журито на конкурса за площад "Света Неделя" в София.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано