СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Разклонение на „Турски поток“ може да стигне до България
 Facebook

Разклонение на „Турски поток“ може да стигне до България31.05.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Русия е склонна да се върне и към проекта за строителство на АЕЦ „Белене“.

 

Тръба от "Турски поток" да влиза в България и да получаваме количества руски природен газ, които да транспортираме към трети страни. Това обсъдиха вчера премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин, които проведоха среща в Москва.

 

Според Борисов гориво може да бъде ползвано през бъдещият газов хъб във Варна. "Нашата цел е да транспортираме и да сме на картата на газоразпределителната мрежа. Освен руски газ в хъба трябва да постъпват още количества от Азербайджан, местен добив на България и Румъния и втечнен газ от Катар."

 

Снимка: Труд. Маршрут на евентуален газопровод "Балкански поток" през Черно море до бъдещия газов хъб "Балкан" във Варна

 

„Президентът Путин ни увери, е, че е разговарял с турския президент и нямат нищо против тази входна точка да бъде на българска граница“, каза министър-председателят. Борисов посочи, че количествата газ, които биха могли да идват към България от съществуващата газова връзка през Украйна и това, което се очаква през "Турски поток", ще възлизат общо на около 34-35 млрд. куб. метра природен газ. „Това е сериозно количество, за което трябва да намерим формула да го разработим през европейския газоразпределителен център. И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемлива формула“, посочи българският премиер.

 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков уточни, че няма конкретна договорка. По думите му въпросът е през какви граници може да мине едно такова отклонение на "Турси поток" към България. Той заяви, че е сложно да се преправя проект, който в момента се реализира.

 

Президентът на Русия посочи и че страната му е готова да се върне към проекта за строителство на АЕЦ „Белене, а Борисов подчерта, че в момента България разполага с два реактора и с площадка на централата и иска проектът да работи на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност. За да не се повтори историята с «Южен поток» обаче, Русия иска или гаранции от страна на българското правителство, или решения на Еврокомиссията, каза Путин.

 

 

Според руски медии, съдейки по последните събития, България променя посоката на отношенията си с Русия. На срещата Путин и Борисов са говорили именно по такива въпроси, които са охладили отношенията между двете страни и са довели до спирането на проекта "Южен поток". Такива интензивни контакти на високо ниво между Русия и България нямаше отдавна. Седмица преди това на посещение в Сочи беше президентът Румен Радев.

 

В последните години България е под натиск от Евросъюза — при премиера Бойко Борисов спират три мащабни проекта с Русия, коментират местните медии. Това са АЕЦ «Белене», нефтопровода Бургас-Александруполис и газопровода «Южен поток», нужен за цяла Европа. Сега от него останаха само тръбите в пристанище Варна, а Москва бързо смени приоритетите си - «Южен поток» стана «Турски».

 

Очевидно сега в София са се замислили за своите интереси, се казва още в коментарите. Само заради спирането на «Южен поток» България се е лишила от три милиарда долара преки инвестиции, 400 милиона евро ежегодно за транзит на газ и хиляди потенциални работни места. Загубите са колосални, а една "от най-бедните страни в ЕС не получи компенсация от Брюксел или Вашингтон за участието си в антируските санкции".

 

В последно време София прави и други крачки към Москва, коментират още руски медии. Българските власти не подкрепиха идеята на Румъния за обединена флотилия на НАТО в Черно море, договориха се с Москва за ремонта в Русия на своите изстребители МиГ и не отзоваха руски дипломати след историята "Скрипал".

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано