СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Разработват проект за регулиране на визуалните коридори към Витоша
 Facebook

Разработват проект за регулиране на визуалните коридори към Витоша24.02.2020 / 14:15 - CityBuild.bg

Целта е недопускане на неподходящи високи сгради и запазване на гледката към планината.

 

По задание на Софпроект-ОГП се разработва пилотен проект за регулация на визуалните коридори към Витоша в София. По него работи Евгений Ширинян*, който от известно време живее в столичния квартал „Лозенец" и е част от екипа, спечелил второ място в международния конкурс за площад „Света Неделя". На 19 февруари в Generator той беше лектор в една от поредицата срещи с архитекти и урбанисти с практика в чужбина, организирани от Лаборатория ЗА градско развитие и Съюз на урбанистите в България.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Необходимо е да бъде направено изследване на Витоша като културен ландшафт на София, казва арх. Ширинян, и предлага определяне на граници (не само върхове, но и склонове, характерни скали, гори и други) и на изгледни точки и маршрути на възприятието.

 

Върховете Голям Резен (1), Малък Резен (2), Черни връх и Камен дел (4).

 

Необходимо е определяне на зони на видимост на характерни форми от града и откриване на нови или съществуващи оси, маршрути и точки на възприятие, се казва в първия етап от проучването.

 

Визуални коридори

 

Арх. Ширинян предлага да се разграничават пет категории изгледи на Витоша: панорамен, гледка от улица, от площад, от природна среда, от инфраструктурен или спортен обект. Проучването показва възможни визуални оси от улици и публични пространства, които се съчетават със зоните на Общия устройствен план на София, където може да се появят високи сгради. Заедно с това са посочени зоните на зелени територии и реките, които създават базата на „зелени клинове". Според арх. Ширинян трябва да бъдат определени характерни особености на публичните пространства, да бъдат открити ценните силуети на градския пейзаж и да бъдат формирани 3D-визуални коридори за ограничаване височината на сградите.  Важно е да се намери баланс между запазването на гледки и развитието на града.

 

Ключови зони по ОУП за високо строителство и изгледни осеви зони

 

Може да се каже, че всички значими транспортни и пешеходни връзки, ориентирани в посока Витоша, имат потенциал за ценни изгледи. Най-очевидна е оста Лъвов мост - бул. „Княгиня Мария Луиза" - пл. „Св. Неделя" - Витоша. Градските площади и паркове също биха имали нужда от запазване на визуалните коридори към планината. Много важно е да се имат предвид и местата, които са често посещавани от туристи.

 

Туристическа инфраструктура и видимост към Копитото, Камен дел и Черни връх

 

Улици и булеварди

 

От бул. „Витоша" към Витоша и продължение от бул. „Княгиня Мария Луиза"

От ул. „Фритьоф Нансен" към Витоша (НДК, хотелите „Хилтън" и „Маринела")

От бул. „Черни връх" към Витоша (Черни връх)

От бул. „Цар Борис III" към Витоша

От парка в Студентски град към Витоша

От „Младост"/ бул. „Цариградско шосе" към Витоша

 

 

Важни инфраструктурни обекти

 

От Централна гара към Витоша - важно пространство за града, което тепърва ще се развива, привлича хора и инвестиции, оформяйки ново голямо площадно пешеходно пространство пред сградата на гарата. Това е и една от портите към града за пристигащите в София с жп транспорт. В този ред на мисли може би самите жп линии от изток на запад и север трябва да са важни изгледни точки - там, където е възможно.

 

От Летище София (терминалите) към Витоша - имайки предвид, че и това е основно пространство за влизане в града.

 

Опълченска - Камен дел

 

Публични пространства

 

От паметника на Съветската армия към Витоша

От пл. „Александър Батенберг" към Витоша

От Лъвов мост към Витоша

От пл. „Св. Ал. Невски" (бъдеща обновена пешеходна зона) към Витоша

 

Пл. „Св. Ал. Невски" - Черни връх

 

Градски паркове и градини

 

Цялостната връзка Южен парк (НДК, зад хотел „Хилтън" и същински) с Витоша

От парк „Хиподрума" към Витоша

От парк „Заимов" към Витоша

От Докторска градина към Витоша

От Парк „Възраждане" към Витоша

От Централни софийски гробища (бъдеща зона за развитие при задгаровото пространство) към Витоша

 

Бул. „Княгиня Мария Луиза" - Черни връх - Камен дел

 

Според резултатите от предварителното проучване са определени пространства (главно в Централна градска част) за по-подробна оценка на следващи етапи: бул. „Витоша", площад „Св. Ал. Невски", бул. „Княгиня Мария Луиза", пространството при НДК, входната зона и поляните на Южен парк.

 

 

Това проучване е предшествано от анализ на Софпроект-ОГП за високите сгради в столицата. Резултатите от двата анализа са първите стъпки към по-детайлни изследвания на зоните, подходящи за изграждането на високи сгради, които не възпрепятстват и натоварват нормалното функциониране на града, а дори са катализатор за неговото развитие и благосъстояние. Вижте цялото проучване тук.

 

Копитото с телевизионната кула.

 

*Евгений Ширинян е архитект и доцент в магистърска степен по Основи на ГИС в Московския архитектурен институт и специалист по ГИС/BIM в областта на градоустройството. Той е специализирал в сферите на културни културно-историческите изследвания, визуален анализ и архитектурни концепции като част от Института за Генерален план на Москва. Зад гърба си има изследователска работа в етапа на събиране на данни, анализ и подготовка на картографски материали и 3D-модели на различни градове в Русия. Автор е на програмата за магистърски и бакалавърски програми по цифрови технологии в архитектурното проектиране в Московската архитектурна школа - МАРШ, и в други учебни заведения.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано