СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Разследват картел при фирми, участвали в програмата за санирането
 Facebook

Разследват картел при фирми, участвали в програмата за санирането03.07.2019 / 11:36 - CityBuild.bg

В схемата на територията на Търговище, Пловдив и Гоце Делчев са участвали над 50 фирми.

 

В понеделник директорът на дирекция "Антитръст и концентрации" към КЗК Ирина Тагаринска заяви пред bTV, че има доказателства за схемата на територията на трите града. Картелите не са се конкурирали ценово, разпределили са кой ще участва за конкретния обект, като съответният участник дава максималната цена по рамковото споразумение.

Според Антимонополната комисия над 50 са фирмите, които са манипулирали сюществени поръчки по прюграмата за енергийна ефективност. Откритите картелни споразумения са за търгове за технически и енергийни обследвания на блоковете. Това е така наречената "паспортизация" и се прави преди санирането на сградите.

 

 

От списъка с фирми, които според КЗК са участвали в картелно споразумение за манипулиране на цените по обществени поръчки за паспортизацията на сградите за саниране, има и държавно дружество - Научно-изследователски строителен институт, чийто принципал е Регионалното министерство.

 

Тагаринска обясни, че три дружeства са съдействали на Комисията по време на разследването и затова ще получат намаляване на санкцията. Това, по думите й, е прецедент в работата на Комисията. "Санкциите са до 10% от общия оборот на предприятието за предходната годинa. Трите картела са действали на територията на съответните общини, нямаме данни за национално ниво", обясни тя. От КЗК не са открили доказателства за политически протекции над картелите.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано