СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
РДНСК - Бургас не е осъществила контрол на разрешенията за строежи на Корал
 Facebook

РДНСК - Бургас не е осъществила контрол на разрешенията за строежи на Корал31.01.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Инвеститорът заяви готовност да не строи, ако бъде обезвъзмезден.

 

След като преди дни възникна нов казус - за строеж на ваканционен комплекс „Корал Резидънс" на плажа Корал на „Прайм Пропърти БГ", и стана ясно, че с решение от 10 януари ВАС отхвърля жалба на РИОСВ-Бургас за липса на ОВОС и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие за проекта, от Върховния административен съд съобщиха, че всъщност РДНСК-Бургас не е осъществила задължителен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плажа от 2007 г., а именно дирекцията е органът, който е длъжен да извършва проверка и има правомощия да отмени всяко разрешение, ако прецени, че то е незаконосъобразно.

 

Освен това ВАС не е органът, който е разрешил строежите на плаж Корал, казват от съда, и допълват, че делото е седмото от такъв характер, като всички са образувани по протести на Прокуратурата срещу издадени разрешения за строежи на плаж Корал. Десетки са и делата във ВАС с искания за обявяване на нищожност на разрешения за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила служебен контрол за тяхната законосъобразност, казват още от съда.

 

Корал. Снимка: Фейсбук група "Да спасим Корал!"

 

Според проекта край "Корал" ще се изгради комплекс с еднофамилни къщи. Строителството обаче нямало да започне това лято, обяви инвеститорът Сава Чаролеев, като даже заяви готовност да остави терена незастроен. „Никога не сме се противопоставяли на това да бъдем обезвъзмездени на друго място чрез парични средства или чрез други имоти, така че акционерите в нашето дружество да не загубят средствата, които са вложени, а пък обществения интерес да бъде удовлетворен", каза инвеститорът. Той е съгласен мястото да остане незастроено, ако държавата прецени, че иска там да има парк или обществена зона. От община Царево са категорични, че без влязъл в сила Общ устройствен план няма да допуснат строителство край плажа.

 

Чоролеев съобщи, че при евентуално строителство ще бъде намалена площта на застрояване - няма да е 45 000 кв. метра, като проектът ще бъде изцяло променен, защото по закон в зона "А" може да се строи до 2 етажа височина.

 

 

Старият проект. Източник: Сега

 

В нашия имот няма дюни, каза още Чоролеев и добави, че е спечелил 30 дела за това и всъщност кадастралната карта от 2014 година е отменена. Граждани обаче са готови на протести, ако строителството започне.

 

 

Междувременно сагата със застрояването на Черноморието продължава. Утре се очакват резултатите от проверката за строежите в "Градина", "Арапя" и "Алепу". Припомняме за разораните дюни на "Смокиня", както и обявените за законни от РДНСК строежи в комплекса "Св. св. Константин и Елена" и Синеморец. Последният е бил спрян през 2015 г., но е получил от местната администрация разрешение да бъде завършен.

 

Причината за спирането на строежа преди 13 години е била тази, че той попадал в границите на Природен парк "Странджа" и не отговарял на екологичните норми. Теренът край устието на р. Ропотамо е бил продаден на търг от община Царево, след което негов собственик е станал Неделчо Гинин. Разследване на bTV от 2007 г. е показало, че тогава Гинин е получил от община Царево парцел край морето като крайно нуждаещ се. Там той трябвало да си построи къща, но вместо това на мястото се появил хотел. Строителното разрешение за обекта, който сега Гинин завършва, е било отнето от РДНСК на базата на актове, издадени от Районната инспекция за опазване на околната среда и водите. Четири години по-късно обаче Върховният административен съд се е произнася в полза на инвеститора, а причината за това е разминаване в документите на Дирекцията за национален строителен контрол и екоинспекцията.

 

Директорът на парк "Странджа" Румяна Цвяткова обясни, че община Царево е издала разрешение за строителство, тъй като оттам смятали, че теренът, върху който то се извършва, е урбанизирана територия. В същото време той бил част от парк "Странджа". Изключването от очертанията му можело да стане само с акт на министъра на околната среда и водите.

 

Според Тонка Атанасова от регионалната екоинспекция в Бургас обаче строежът бил "по-особен". "Част от имота попада в парка, а за да бъде изключен оттам, трябва да бъде приет Общ устройствен план на Царево", казва тя. Строежът на Гинин се оказва замесен и в още един скандал. Според Атанас Орачев от сдружение "Черноморска Странджа" още при строителството на хотела си Неделчо Гинин е разкопал могилата, в която е било открито Синеморското съкровище. Причината за това била, че тя пречела на гостите му да виждат морето.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано