СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Реализацията на комплекса Grand Kanyon в София започва
 Facebook

Реализацията на комплекса Grand Kanyon в София започва18.04.2017 / 15:31 - citybuild.bg

Първата фаза включва хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв. м надземна разгъната застроена площ.

 

 

 

Инвеститорът „Гаранти-Коза България" има амбиция да превърне терена на бившия магазин „Нова Деница" в зона за обитаване, разходки и услуги. „Гранд Каньон" ще обедини жилища, хотел, мол, офиси, културна сцена (амфитеатър) и паркова среда. Архитектурата на Jerde Partnership е повлияна от подобни комплекси в Истанбул и Токио, съобщи www.economic.bg.

 

Хотелът ще се менажира от международната верига Swissotel и ще е с капацитет от 206 стаи. Трите високи сгради ще се казват „Рила" (30 етажа, 114 м), „Пирин"(19 етажа с апартаменти, 84 м) и „Витоша" (16 етажа с апартаменти, 73 м). Хотелът ще бъде в сграда „Рила", чиято височина ще е само с 5 етажа повече от най-високите съществуващи блокове в жк „Младост" 1.

 

Молът ще предложи 40 000 кв. м търговски площи на 5 нива (2 подземни). Ще има кинокомплекс със 7 зали, детски център, ресторанти с интернационална кухня, супермаркет, галерия от по-малки магазини на храни, фитнес и СПА център. Ще бъдат обособени няколко зони със заведения и кафенета.

 

Инвеститорът ще реализира идеята на 43 дка терен. След изграждане на прилежащата улична инфраструктура и даряването й на общината, парцелът ще намалее до 37 дка.

 

Над 1/3 от площта ще бъдат зелени площи, които ще бъдат отворени за всички. „Гаранти-Коза България" получи през 2016 г. разрешение за изграждане на 11 дка парк пред бъдещия комплекс. Там ще има водни площи с изкуствено езеро, амфитеатър, на който ще се организират културни прояви, детска площадка за игри, скейтпарк, стена за графити.

 

През юли 2015 г. „Гранд каньон - София" бе сертифициран като приоритетен инвестиционен проект - най-високата държавна подкрепа по Закона за насърчаване на инвестициите. Тогава инвеститорът „Гаранти-Коза България" ЕАД пое ангажимент да вложи 120 млн. лв. в първия етап на комплекса и да разкрие 240 работни места след завършването.

 

Мащабното бизнес начинание отговаря на всички изисквания на действащата нормативна уредба и бе утвърден също така от специалистите в Направление „Архитектура и градоустройство" (НАГ) в Столична община. Строителството на първия етап на комплекса „Гранд Каньон" се очаква да отнеме 3 години и 3 месеца и да приключи през лятото на 2020 г.

 

 

Припомняме, че заради строителното разрешение кметът на "Младост" поиска оставката на главния архитект на района. 

 

„Гаранти-Коза България" има намерение да изгради и втори мултифункционален комплекс в столицата - Sofia Square на терена на бившия завод „Балканкар Средец".

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано