СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Редица нередности по ремонта на Спортната зала във Варна
 Facebook

Редица нередности по ремонта на Спортната зала във Варна05.02.2015 / 18:03 - citybuild.bg

Ремонтът на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта е проектиран единствено на база стари чертежи, каза кметът.

 

"Проектантите не са си направили труда да огледат детайлно и възникват модификации, които водят до затруднения за изпълнителя. Примерно - таванът не е включен в стойността на ремонта, дори и след като самите те го преостойностяваха", съобщи кметът Иван Портних при оглед на ремонтите дейности в ДКС днес.

 

 

Заради неточностите, избраните от проектанта седалки не могат да се съберат на новите трибуни, затова се налага да бъдат търсени нови. Предвидено е във ВИП ложата да са кожени, а в трибуните - от синтетичен материал и пластмаса.

 


„Това е зала с огромно значение за Варна и призовавам избраните от предишното ръководство проектанти да направят всичко възможно в максимално кратки срокове да дадат необходимите конструктивни решения, за да можем всички, които сме се хванали с това, да приключим залата в срок", коментира още кметът. Той съобщи, че юристите ще решат дали ще се търси отговорност от проектанта „Ателие Серафимов - Архитекти".  


„По проект новите трибуни ще се закачат на носещи колони, които влизат в основата на сградата. По този начин няма да утежним старата конструкция. Екип от геолози и геодезисти работят от около месец заради подпочвената вода в основите на залата. Направен е сондаж, оказа се дъждовна водата и предстои предприемане на мерки от специалисти", посочи директорът на ДКС Минко Христов. Той разказа, че складовете на Двореца са били заварени в ужасно състояние, изхвърлени са тонове боклуци от тях, не са били спазени никакви изисквания за противопожарна безопасност. 

 


„Тези, които питат за цената на проектирането - защо първоначално струвало толкова, а после толкова, нека задават тези въпроси към старото ръководство на Двореца на културата и спорта, към тези, които избраха проектантите и към тези, които ги покровителстваха тогава. Затова исках всички заедно да видим ситуацията, реалната фаза на изпълнение и проблемите. Да е публично и ясно защо сме стигнали до тук и да ви уверим, че ще направим всичко необходимо Варна да има зала", каза Иван Портних.

 

 

На 15 февруари от ДКС трябва да са готови с размерите на новото игрално поле. Подходът към мобилната сцена вече ще бъде от горната страна на залата, а не както досега от игралното поле. Трибуната ще може се трансформира в сцена за 40 минути. 

 

*"Ателие Серафимов-Архитекти" ООД в момента е част от ДЗЗД "ССС - Научно-технологичен парк" - изпълнителите на паркинг сградата в София Тех Парк. Известното студио работи и по много други големи проекти в страната. През април миналата година ВАС даде ход на ремонта на Двореца на културата и спорта във Варна. Преди това Комисията за защита на конкуренцията отмени решението за избор на изпълнител - "Ателие Серафимов Архитекти". Това нейно решение бе обжалвано пред ВАС и в крайна сметка на 9 април съдът допусна допусна предварително изпълнение на проекта за ремонт и бе сключен договор с архитектурното ателие. Фирмата, обжалвала резултата от конкурса, беше „Тилев Архитекти" ООД. 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната