СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Без референдум за инсталацията за РДФ гориво
 Facebook

Без референдум за инсталацията за РДФ гориво08.11.2018 / 17:32 - CityBuild.bg

Вносителите на доклада за референдума съобщиха, че ще дадат решението на СОС на съд.

 

Няма да има референдум в София за изграждането на инсталация, която да работи с гориво от отпадък на територията на ТЕЦ „София”. Това реши Столичният общински съвет (СОС) на днешното си заседание. Основното опасение на опозицията е, че технологията ще влоши качеството на въздуха в града. Мнозинството в местния парламент отхвърли упреците.

 

През май СОС гласува инсталацията да бъде построена чрез кредит от европейска банка за 67 млн. евро. Няколко месеца по-късно обаче общински съветници от БСП, Група 5, Сердика и ДБС поискаха допитване до гражданите дали да се предприеме подобна стъпка. Те настояваха софиянци да отговарят на три въпроса: „Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 мил. евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на РДФ/отпадъци? Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на РДФ/отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска“, на територията на ТЕЦ – София? Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на РДФ/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността „Садината“ до село Яна?“.

 

След 3 часа дебати СОС не прие идеята за референдум. Шефът на екокомисията в общинския съвет Лорита Радева отхвърли критиките, че инсталацията ще замърси въздуха в града и ще навреди на столичани. Очакванията са с пускането на инсталацията част от старите мощности на „Топлофокация“ да не работят с пълен капацитет и по този начин ще се намалят емисиите на фини прахови частици с 9,5%, емисиите на въглероден диоксид - със 7% и азотните оксиди - с 2%, каза тя.

 

 
още от Новини

още от София