СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Регионалният министър отговаря на писмото на директора на „Автомагистрали“
 Facebook

Регионалният министър отговаря на писмото на директора на „Автомагистрали“15.06.2021 / 13:45 - CityBuild.bg

В него Стоян Беличев обяснява защо не може да освободи поста си.

 

В отговор на Отворено писмо на Стоян Беличев - изпълнителен директор на „Автомагистрали" ЕАД, публикувано на сайта на Дружеството на 14 юни, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова отговаря следното:

 

ДО

Г-Н СТОЯН БЕЛИЧЕВ,

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА

„АВТОМАГИСТРАЛИ" ЕАД

 

УВАЖАЕМИ Г-Н БЕЛИЧЕВ,

 

След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г., се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод „Балкански поток", без да е налице видим и ясен резултат.

 

След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали" е платил авансово, без да се постарае да защити държавния интерес, средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус". Въпреки платените за магистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект - само паркинг за частна фирма...

 

Установени са и „дребни" нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя Видин - Ботевград в участъка от Макреш до Монтана, да е законно. Дано, ама надали...

 

Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват" картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие" в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчените сега - колкото се може повече и без насрещни задължения.

 

Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство.

 

В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали", защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти, можете да кандидатствате при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП.

 

Дотогава считам за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите.

 

АРХ. ВИОЛЕТА КОМИТОВА
МИНИСТЪР

 

*Вижте и второ отворено писмо до регионалния министър от Стоян Беличев от днес.


 

 
още от Новини

още от Страната